Van jugar una partida d’escacs Hitler i Lenin?

Hitler i Lenin van jugar a escacs a casa d’un jueu … com a mí­nim en un quadre

El quadre data de l’any 1909 i estí  signat en el revers pels dos dictadors.

Hauria estat pintat a Viena per Emma Lowenstramm, professora d’art de Hitler.

El venedor confia en la seva autenticitat, però alguns experts no n’estan conveníçuts.

hitler-vs-lenin

El quadre ha estat rescatat de l’oblit pel nét de la mestressa de claus de la famí­lia a qui pertanyia, que va fugir d’í€ustria abans d’esclatar la Segona Guerra Mundial.

Un quadre en el qual apareixen Adolf Hitler i Vladimir Lenin jugant als escacs ha vist la llum un segle després de ser pintat, segons va informar l’edició digital del diari anglès Telegraph.

El lleníç, pintat a Viena per la professora d’art de Hitler, Emma Lowenstramm, data de l’any 1909 i estí  signat en el revers pels dos dictadors. Aquell any, Hitler treballava com a artista per encí rrec a la capital d’í€ustria, i Lenin es trobava exiliat allí .

La casa on apareixen jugant pertanyia a una prominent famí­lia jueva que abans de l’esclat de la Segona Guerra Mundial va abandonar el paí­s cedint totes les seves possessions, que van passar a la seva mestressa de claus.

Ara, el nét d’aquesta última subhasta la pintura, titulada Un joc d’escacs: Hitler amb Lenin – Viena, 1909, al costat del tauler d’escacs. Ambdós articles tenen una estimació abans de la seva venda d’unes 40.000 lliures.

Alguns experts creuen que és fals.

El venedor, per la seva banda, confia en l’autenticitat de l’obra, després que el seu pare passés la meitat de la seva vida intentant demostrar la seva autenticitat. Així­, compta amb un document forense de més de 300 pí gines que inclou proves sobre el paper o sobre les signatures.

12519805820001

No obstant això, alguns experts no estan conveníçuts del tot que el quadre sigui autèntic i apunten que Lenin podria haver estat confós amb un dels seus associats.

Mentrestant, la historiadora Helen Rappaport, que acaba d’escriure el llibre conspirador: Lenin a l’exili, creu que l’obra és falsa i afirma: » L’any 1909, Lenin estava a Franíça i no hi ha cap evidència que estigués a Viena«.

Quan es va pintar el lleníç, Hitler tenia 20 anys i Lenin 40, i la casa era utilitzada per ambdós mandataris per discutir determinats temes. La pintura mostra a Hitler jugant amb les peces blanques, assegut al costat d’una finestra, i a Lenin davant en una zona menys il·luminada.

El venedor defensa que la seva autenticitat.

Richard Westwood-Brookes, encarregat de vendre els articles, ha declarat: «Això sona massa bé per a ser cert, però el pare del venedor, va dedicar la seva vida per demostrar-ho», reunint «un document de 300 pí gines» i gastant » una gran quantitat de diners en la contractació d’experts per examinar el gravat «.

A més, ha afirmat que hi ha un 80% de possibilitats de que les signatures a llapis del revers del quadre siguin autèntiques i hi ha proves que Emma Lowenstramm, que moriria per causes naturals l’ay 1941, va existir realment.

Mentrestant, el venedor sosté que és clarament l’original i que, encara que es creu que hi ha cinc gravats d’aquesta imatge, aquesta seria l’autèntica causa de les firmes de Hitler i Lenin.

La famí­lia jueva propietí ria de la casa on es va realitzar la pintura l’hauria cedit a la mestressa de claus abans de fugir del paí­s a finals dels anys 30. Per això, el quadre hauria passat a mans dels seus descendents, i ha estat el nét de la mestressa de claus l’encarregat de treure’l a la llum.

Deja un comentario