Mites i llegendes (XII)

Partida amb un extraterrestre

Diuen que un dia hi havia un jugador d’escacs, anomenat James, que intentava resoldre un interessant problema d’escacs. Però, una vegada rera altra, quan creia tenir la solució, el rei negre sempre acabava tenint una miraculosa salvació. Així­ van passar dues hores i el nostre amic va decidir descansar una mica, fins que va quedar profundament adormit.

foto-extraterrestre

De sobte, va sentir un soroll molt fort i es va despertar tot espantat, pensant que havia estat un tro i que comeníçaria a ploure; però el cel no estava gens ennuvolat i feia una tarda meravellosa. Llavors es va aixecar i mentre tornava cap al porxo de casa seva, en el qual havia deixat el seu tauler, va veure que un estrany individu, alt i prim, mirava amb curiositat el tauler d’escacs.

– Bona tarda, vol alguna cosa? – Va preguntar el nostre amic.

– Bona tarda, he vingut per fer un contacte – va contestar l’estrany individu.

– Un contacte?

– Exactament, un contacte entre els nostres planetes. Per cert, què són aquestes estranyes figures? – Va preguntar l’extraterrestre.

– Es tracta d’un joc que serveix per entretenir i que es diu escacs.

– Com s’hi juga?

Aleshores, en James va ensenyar a jugar a escacs a l’extraterrestre. Després de diverses jugades l’ aliení­gena, que portava quatre peces de desavantatge, va arribar amb un peó a vuitena i va coronar un rei.

– Això no es pot fer, no pots coronar un rei – li va indicar en James.

– Com pot ser que no ho pugui fer? M’havies dit que quan un peó arribava a vuitena podia transformar-se amb la peíça que volgués.

– Sí­, però… em vaig oblidar de dir-te que no el canviar per un rei.

– Bé, no és culpa meva, jo havia basat la meva tí ctica en coronar un rei.

Aleshores, per tal de no provocar un problema diplomí tic, James va accedir a que l’extraterrestre coronés un rei.

Davant d’aquesta situació, què podia jugar ara?. Si movia AD4 +, faria mat a un rei però l’altre quedaria ofegat. Per tant, havia de buscar una altra solució. Després de rumiar-s’ho una estona James va jugar a8= R negre.

Així­, em dones un altre rei? – Va preguntar l’extraterrestre.

Sí­, així­ és. Ara et toca moure a tu – Va contestar James.

El visitant va jugar 2 … Rb8 i després 3.h7 Ra8 4.h8= D. I, d’aquesta manera, James va aconseguir fer escac mat simultani als tres reis negres.

Deja un comentario