Millor no barrejar escacs amb alcohol

No es pot jugar begut contra un campió del món

Aquest episodi li va ocórrer a un GM soviètic del qual no se’n coneix el nom. Tot plegat va tenir lloc l’any 1971, durant el Campionat per Equips de la URSS. Abans de jugar-se la primera ronda el nostre protagonista va anar a una festa, allí  va abusar massa de les copes de vodka que li oferien i va arribar a la sala de joc en unes condicions lamentables.

2-fotos-alcohol

Li tocava jugar davant el Campió del Món Boris Spassky i amb prou feines va aconseguir trobar la taula on havia de disputar la partida … o almenys això creia, ja que el GM Nikolai Krogius li va comentar: » Si busques al campió del Món, estí  un parell de taulers més amunt «.

Per fi, va aconseguir arribar a la cadira davant la qual es trobava Spassky, el qual li va fer la salutació tí­pica: » Hola, Babushka! «. El primer moviment de Spassky ja estava fet: 1.i4 , la partida va continuar de la manera segí¼ent:

1 … Cc6 2.f4 b6 3.Cf3 i5 4.fxe5 Cxe5?? 5.Cxe5

L’explicació a la desastrosa jugada 4 … Cxe5?? va venir quan les negres van fer la seva sorprenent cinquena jugada: 5 … Rxe5????. Rí pidament un dels í rbitres li va fer notar que aquest moviment no era legal, al que el GM ple d’indignació va contestar: » Què collons estí  passant aquí­! He jugat tota la meva vida la Defensa Grí¼nfeld, com perquè algú me la refuti així­ com així­! «

tauler-partida-alcohol

El que li va passar a aquest jugador és que havia patit un miratge especular a causa dels efectes de l’alcohol, és a dir, veia els flancs del tauler canviats. Precisament aquest és el motiu del seu cinquè moviment, que segons el que ell veia no va ser 5 .. . Rxe5 sinó 5 … Dxe5.

Deja un comentario