La música i els escacs al llarg de la història

La música i els escacs

Al llarg de la història, la música i els escacs han anat agafats de bracet en moltes ocasions. Podríem començar recordant els ballets representats a la cort de Lluís XIV o les excèntriques composicions de Joan Maria Solare ( “Escacs I i II, sobre poemes de Borges).

piezas_musicales_anton_busto_2091Ben Oni i Zugzwang  també va tocar el tema dels escacs («Quinze miniatures sobre l’estratègia dels escacs, per a violí o flauta, saxo alt o clarinet, violoncel i piano o sintetitzador«).

En una altra composició musical “El jugador d’escacs (1927) música per a piano, de 135 minuts de durada, composta per Henri Rabaud per al film dirigit per Raymond Bernard, la dilatada llista de composicions «escaquístiques» inclou Escac i mat (1937), ballet de Sir Arthur Bliss amb coreografia de Ninette de Valois.

foto-musica-i-escacsD‘altres exemples poden ser: 8×8 Sonata escaquística, de Hans Richter; Jocs imaginaris (1993) de Ake Parmerud («basats» en la 22a. partida del matx Karpov-Kaspàrov de 1992) i Esbossos d’escacs (1996) de Murielle Lucie Clément, òpera breu «per a dos sopranos i tauler» («basada» en la partida que Ljubomir Ljubojevic va guanyar a Kasparov a Brussel·les l’any 1987).

caricatura-musical1 

Deja un comentario