El sistema d’anotació algebraica d’STAMMA

El sistema d’anotació algebraica o d’Stamma

L’any 1737 el siri Philip Stamma d’Aleppo va publicar a París el seu llibre «El noble joc dels escacs», en el que va emprar, per primera vegada a la història, un nou sistema d’anotació, l’anotació d’Stamma, que no és altra cosa que l’actual anotació algebraica. Tot i el seu indubtable avantatge, faran falta més de dos segles i mig perquè es generalitzi en tot el món. Només a partir de l’any 1980 la FIDE la considera com a únic sistema d’ anotació oficial.

3-fotos-stammaPhilipp Stamma (Aleppo, Síria, cap a 1705Londres, 1755), fou un jugador d’escacs sirià. Tot i que va néixer en territori de l’aleshores Imperi Otomà, va residir molts anys a França i posteriorment a Anglaterra, on hi ensenyava llengües orientals. Fou un pioner dels escacs moderns i un dels jugadors més destacats de la primera meitat del segle XVIII.

 


Ciutat d'Aleppo
Ciutat d’Aleppo

 

 

 

partidas_37_721 

L’Essai sur le jeu des echecs i la notació algebraica

La fama i bona reputació de Philip Stamma es basa principalment en la publicació del seu llibre Essai sur le jeu des echecs publicat el 1737 a França (amb traducció anglesa, The Noble Game Of Chess de 1745, i alemanya de 1754). Gràcies a aquest llibre es va popularitzar a Europa l’estudi dels finals que ja era molt popular anteriorment a l’Orient Pròxim. El llibre estudia cent posicions aparentment desesperades, però que es poden revertir gràcies a imaginatives jugades. El llibre d’Stamma també va introduir l’anotació algebraica com a una millor manera d’anotar els moviments d’escacs en relació a l’avui obsoleta notació descriptiva.

La rivalitat amb Philidor

Quan Stamma vivia a Londres, aquesta ciutat i París rivalitzaven pel que fa al lideratge del món dels escacs. Mentre Stamma era el millor jugador londinenc, a París hi va sorgir el seu gran rival, Philidor, la fama del qual es va expandir ràpidament degut, en part, a la seva gran capacitat pel joc a la cega.

L’inevitable matx entre tots dos es va produir al Slaughter’s Coffee House l’any 1747, a deu partides, i Philidor va demostrar la seva gran superioritat (+8 =1 -1). Aquest matx va significar la confirmació de l’ascensió de Philidor al lloc més alt en el món dels escacs.

Sistema descriptiu vs sistema algebraic

La fama assolida per Philidor després de derrotar Stamma, féu que les seves obres (que feien servir la notació descriptiva) fossin molt més llegides, cosa que va contribuir a que aquest fos el sistema dominant durant molt de temps.

La principal diferència entre el sistema d’anotació algebraic d’Stamma i l’actual és que Stamma feia servir «p» per indicar peó, i que sempre indicava la lletra corresponent a la columna (a-h) d’origen davant de la lletra inicial de la peça moguda.

Contribucions a la teoria dels escacs

El nom d’Stamma s’usa avui per a denominar el Gambet Stamma dins el Gambet de Rei (1.e4 e5 2.f4 exf4 3.h4).

Deja un comentario