«Escacs amb Geri», í’scar al Millor Curt de 1997

Escacs amb Geri, í’scar al Millor Curt de l’any 1997

Escacs amb Geri és un curtmetratge d’animació sobre els escacs que va obtenir l’í’scar com a Millor Curt de l’any 1997.
Tracta d’un avi anomenat Geri, que juga contra si mateix una partida d’escacs i que inclús és capaíç de fer trampes per guanyar. La delicadesa de casa Pixar garanteix, com sempre, diversió per a tota la famí­lia.

2-fotos-geris-game
El protagonista es desdobla de manera molt còmica en la seva part «blanca», insegura i amb ulleres, i en la seva part «negra», més enèrgica i agressiva. Els gestos lents i meditatius, tí­pics de la gent gran, són molt reals, així­ com els sobtats estirabots de vitalitat. Els dos Geri juguen intensament una partida d’escacs al llarg de tot el dia fins que el «blanc» es troba en situació d’escac i mat, però es nega rotundament a perdre. Llavors fingeix un atac de cor i gira el tauler. El «negre» no se’n dóna compte i no recorda que estava a punt de guanyar i, com no li queda més remei, es rendeix.

Aquesta picardia permet una reconciliació final de les dues í nimes i el premi és una dentadura postissa amb la qual Geri es fa un tip de riure de si mateix i del seu joc.

«Blanc» i «negre» són sí­mbols universals, però no es dóna una idea nyonya de la dicotomia, ja que també implica alguna entremaliadura per part del «blanc» amb l’únic objectiu de guanyar. Fins i tot es podria aplicar la psicoaní lisi en llegir el Geri blanc com la part més infantil, el negre com el Súper Jo més competitiu, i el Geri que riu i resumeix a ambdós com el Jo. O en termes de psicologia transaccional Nen, Pare i Adult.

9kscyf1

Però el més important és la sí­ntesi que l’home savi realitza al llarg dels anys, coneixent i estimant cadascuna de les seves parts. í‰s molt simbòlic que aquesta partida la faci un avi, però és que la part més amarga del curt fa referència a la soledat deguda a l’edat.

geri21

Com a curiositat final, podem dir que Geri va tornar al cí sting de Toy Story 2 com el restaurador de joguines, un altre personatge molt agradable.

Deja un comentario