Biografia d’ALEKSANDR KOTOV

ALEKSANDR KOTOV

Aleksandr Aleksándrovich Kotov va ser un jugador d’escacs soviètic que va néixer el 12 agost de 1913 a Tula (Rússia) i va morir el 8 gener de 1981 a Moscou.

3-fotos-kotov1

La seva famí­lia era de classe obrera. Se sap poc de la seva infí ncia i de la seva joventut escaquista. Va estudiar i es va llicenciar en enginyeria. L’any 1939, es va traslladar i es va establir a Moscou.

L’any 1939 va assolir el segon lloc en el campionat de la URSS, amb el que va obtenir també el tí­tol de Gran Mestre.

L’any 1948, obté el tí­tol de campió soviètic, empatat amb David Bronstein. En aquest mateix any, es classifica 4rt en el Campionat Interzonal d’Estocolm, i obté el dret a jugar el Torneig de Candidats.

kotovalexander1

El 1950 ocupa el primer lloc en el Torneig de Venècia, per davant de Vasili Smyslov i en el Torneig de Candidats obté 8,5 punts en 18 partides.

L’any 1952 a Saltsjobaden, novament al Torneig Interzonal, va obtenir una puntuació de 16,5 en 20 partides, sense perdre’n cap, quedant en el segon lloc, per davant de Tigran Petrosian i Taimanov. En el Torneig de candidats subsegí¼ent a Zuric, va ser l’únic jugador en guanyar el campió del torneig, Smyslov.

El 1952 i 1954, va jugar amb la URSS en les olimpí­ades dels escacs.

L’any 1962 obté el primer lloc en el Torneig de Hastings, empatat amb Svetozar Gligoric.

Com a curiositat, cal assenyalar que Kótov va tenir a les seves mans el fet de poder canviar la història dels escacs. En el Torneig de Groningen de 1946, Euwe i Botvinnik es disputaven el primer lloc en la darrera ronda, i del resultat de les partides Euwe-Kotov i NajdorfBotvinnik en depenia el vencedor del torneig. Finalment Kótov va vèncer a Euwe i Botvinnik va guanyar el torneig. Euwe era considerat per molts el successor moral del tí­tol mundial deixat vacant per Alekhine, i es comentava que si guanyava el Torneig, se li atorgaria el tí­tol, però la victòria de Kótov li ho va impedir, fent que Botví­nnik guanyés amb posterioritat el tí­tol en l’enfrontament quí­ntuple de l’Haia.

tal-bronstein-keres-kotov-y-petrosian-asseguts-smyslov-y-botvinnik-urss-19581

Kotov era un escaquista de tall posicional, que no dubtava a declarar que admirava la capacitat d’Alekhine per a l’atac i la combinació. No obstant, això no vol dir que no sabés atacar i fer boniques i efectives combinacions.

Malgrat no estar a l’altura escaquista dels millors jugadors soviètics, Kotov va escriure diversos llibres sobre escacs, sent considerat en aquest art un escriptor excel·lent. Segurament, el que millor ha sabut fer ha estat plasmar la producció mental de l’escaquista d’elit, així­ com també els seus errors, sorprenent per la demostració d’estats que han pogut ser reconeguts per tots els practicants de l’esport de qualsevol nivell, ja que poden ser compresos fins i tot pels principiants.

1283698849291book2161

Destaquen d’entre els seus llibres, la seva cèlebre trilogia, «Pensi com un Gran Mestre», «Jugui com un Gran Mestre» i «Entrena com un Gran Mestre».

caricatura-kotov

Així­, doncs, estí  clar que Kotov va ser un gran amant dels escacs que va tenir una producció literí ria de gran qualitat. La seva frase «L’aprenentatge dels escacs produeix autèntic plaer i els èxits esportius o creatius que s’obtenen després, aporten plena satisfacció» és una bona demostració d’això.

Deja un comentario