Els escacs a «Alícia a través del mirall»

A través del mirall i una mica més enllà

La més famosa obra literària inspirada en els escacs va néixer a Anglaterra. Les Aventures d’Alícia a través del Mirall, de Lewis Carroll, desenvolupen, capítol a capítol, gairebé frase per frase, un absurd problema d’escacs on la posició inicial i l’absurda solució s’ofereixen al començament del llibre.

3-fotos-alicia

Durant el joc, les peces blanques mouen nou vegades consecutives contra tres peces vermelles, les Reines s’enroquen, la Reina Blanca fuig del Cavaller Roig quan el pot capturar; la Reina Roja passa per alt dos mats possibles; Alícia, que és un Peó Blanc, arriba a la vuitena fila i passa diverses jugades sense convertir-se en Reina. No es compleixen les regles dels escacs ortodoxes (les de la Federació Internacional d’Escacs), perquè Lewis Carroll va inventar uns escacs heterodoxes, les regles dels quals hi ha molts estudiosos que continuen obstinats a desxifrar. Aquests escacs heterodoxos són anomenats pels experts «fairy chess».

foto-alicia-2

Capablanca, potser sota la influència de Lord Dunsany i Duchamp, va inventar una modalitat d’escacs que solia jugar amb Lasker, no tan estrafolari com el de Carroll, que es juga sobre un tauler amb 100 caselles, i les peces inclouen, a més de les convencionals, un Canceller (que combina les virtuts de torre i de cavall), un Arquebisbe (que combina els moviments de l’alfil i del cavall), i peons suplementaris.

foto-escacs-capa

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario