Catalunya, la porta d’entrada dels escacs

CATALUNYA, LA PORTA D’ENTRADA DELS ESCACS A L’EUROPA CRISTIANA

 

Recentment, Salvador Juanpere va presentar un llibre en el que relata com un joc de peces d’escacs provinent d’Al-Andalus deriven en les primeres partides d’escacs que es van jugar a Catalunya a finals del segle X i principis del XI.

2-fotos-cat-entrada-escacs-europa
Salvador Juanpere Aguiló, president del Club d’Escacs Castellar del Vallès de 1976 a 1996, sempre s’ha sentit fascinat per la vinculació entre el joc de peces blanques i negres i el seu país. De molt petit, mentre el seu pare practicava aquest esport, va sentir a parlar de l’existència de l’obertura catalana, i la voluntat de documentació el va portar a coescriure un primer llibre on repassava els primers seixanta anys d’existència d’una modalitat nascuda l’any 1929 per encàrrec, amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona.

imagesca433w6s 
Diuen que Catalunya va ser la porta d’entrada dels escacs en l’Europa cristiana i crec que aquest llibre ho ve a demostrar”, explica Juanpere en el joc d’escacs de la col·legiata de Sant Pere d’Àger. Una història novel·lada que ha ocupat bona part de les seves estones lliures dels darrers anys, incloent viatges a diversos llocs, com per exemple Còrdova, ciutat que l’ha ajudat a inspirar-se: “Gairebé tots els personatges van existir i la trama està basada en escenaris reals. He consultat mes de setanta llibres per no deixar-me cap detall”.

mapa-c11
Per atorgar-li versemblança, Juanpere inclou en el seu llibre alguns fragments de català antic, així com referències a la història d’Al-Andalus, la influència del qual va ser capital per a l’entrada dels escacs a Catalunya. També, tal com el mateix títol indica, són essencials les referències al joc de cristall de roca que es va trobar a la col·legiata de Sant Pere d’Àger, i que actualment està exposat al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. Juanpere va encarregar una reproducció a l’artista Joan Coderch, que és un dels elements principals del projecte del Museu Nacional dels Escacs, amb seu a Castellar. Per fer justícia amb la història, un euro de cada llibre que es vengui anirà destinat a la rehabilitació de la col·legiata.


Els interessats a adquirir el llibre (25 euros) poden contactar directament amb l’autor a l’email salvador.juanpere@gmail.com

 

Deja un comentario