Acusacions i defenses dels escacs

Acusacions i defenses dels escacs

Els escacs han acumulat durant segles una fantàstica sèrie de prohibicions. Al llarg de la història hi ha hagut moltes acusacions i defenses dels escacs.

acusacio-escacs-foto

En una ocasió, un eclesiàstic del segle XVII ens va llegar una contrita diatriba titulada “Els mals dels escacs:

«Els escacs no em van retornar el que jo els vaig donar. Em van perseguir en els meus estudis i en la meva pregària; en tot moment jo jugava mentalment a escacs, com si tingués un tauler davant els meus ulls.

foto-eclesiastic

M’ha fet trencar les més solemnes resolucions, vots i promeses. Pels escacs vaig deixar de complir les meves obligacions amb Déu i amb els homes … «.

No menys crític es va mostrar el gran mestre Ruben Fine quan, després de guanyar 23 dels 27 tornejos que va jugar (set Oberts dels Estats Units), es va fer psicoanalista, i va publicar en La psicologia de l’escaquista”: » Els escacs són una competència entre dos homes que involucren considerablement l’ego. Certament, involucren els conflictes sobre agressió, homosexualitat, masturbació i narcisisme, els quals es tornen particularment prominents en la fase analfàlica del desenvolupament «.

foto-reuben-fine

En canvi, també hi ha hagut personatges que els han lloat, defensant-los amb enorme entusiasme. Així, per exemple, Santa Teresa de Jesús hi fa referència en el seu camí de perfecció: » … vaig entaulant el joc, com diuen. Doncs creieu que qui no sap concertar les peces en el joc d’escacs, no hi sabrà jugar i, si no sap fer escac, no sabrà fer mat. Així m’heu de reprendre perquè parlo de joc.

foro-santa-teresa

Aquí veureu la mare que us va donar Déu, que fins a aquesta vanitat sabia, més diuen que és lícit algunes vegades. I com de lícit serà per a nosaltres aquesta manera de jugar, i com de ràpid, si molt el fem servir, farem mat a aquest Rei diví, que no se’ns podrà escapar de les mans ni ho voldrà «.

Per altra banda,  Benjamin Franklin va escriure La moralitat dels escacs”, que té l’honor de ser el primer llibre sobre el tema publicat als Estats Units (1779) i a Rússia (1795).

foto-franklin

Deja un comentario