TOPALOV, biografia d’un jugador ofensiu

Veselin Topalov, va néixer el 15 de maríç de 1975 a Ruse, Bulgí ria i és un Gran Mestre d’escacs búlgar. En el llistat de la FIDE de novembre de 2009, Topalov va ocupar la primera posició mundial amb 2810 punts d’Elo. El seu estil de joc agressiu, arriscant en ocasions més del que “s’hauria de fer” i sempre jugant a guanyar, agrada a un nombrós grup d’afeccionats.

topalov-portada

Comeníçaments brillants

El 1989, es va proclamar campió mundial sub14 i el 1990, subcampió mundial sub16. El 1992, va obtenir el tí­tol de Gran Mestre. Des de 1994, competeix en el primer tauler de l’equip nacional búlgar. Precisament l’any 1994, la selecció de Bulgí ria va obtenir la quarta plaíça en les Olimpí­ades d’Escacs de Moscou.

íˆxit a Sofia i Linares, 2005

Les seves victòries a Sofia 2005 -per davant de Viswanathan Anand i Vladí­mir Krámnik- i a Linares -empatat amb Gari Kaspí rov- ja mostraven que es tractava d’un dels jugadors més forts del món, el que va ratificar amb el triomf en el torneig de San Luis, Argentina, l’any 2005 .

topalovcumple

Campió mundial 2005

Va ser campió mundial d’escacs de la Federació Internacional d’Escacs (FIDE), tí­tol que va obtenir en el torneig que es va portar a terme a San Luis, Argentina, entre setembre i octubre de 2005. El campionat va enfrontar als set primers de l’escalafó mundial (excepte el rus Krámnik, que va declinar la invitació per considerar-se ell mateix campió mundial d’escacs «clí ssic») i l’anterior campió de la FIDE, Rustam Kasimdzhanov.

Pèrdua del tí­tol mundial davant Krámnik 2006

El 24 d’abril de 2006, es va anunciar que Topalov posaria en joc el seu tí­tol en una trobada davant Krámnik. El xoc es va pactar a dotze partides i, en cas d’empat, quatre més a ritme rí pid i es va portar a terme a Elistá, Kalmukia, Rússia. Topalov va perdre el tí­tol mundial en l’última partida de desempat davant Krámnik el dia 13 d’octubre de 2006 en un enfrontament marcat per la controvèrsia i les múltiples acusacions d’ambdós bí ndols.

Resultat després de 12 partides: Krámnik, 6 punts; Topalov, 6 punts. Desempat a 4 partides de 25 minuts més 10 segons per jugada: Vladí­mir Krámnik li pren el tí­tol de campió mundial d’escacs, al guanyar el desempat per 2,5 a 1,5 punts.

topalov5

Tornejos de 2007

En el torneig Corus d’escacs,2007, a Holanda, va quedar classificat el primer, empatat a punts amb Levon Aronian i Teymur Rbov, amb 8,5 punts de 13 possibles, amb 5 victòries, 7 taules i 1 derrota (+5 =7 -1). El mes de maríç de 2007, en el Torneig Internacional d’Escacs Ciutat de Linares, Topalov va quedar classificat el setè, amb 6 punts en 14 partides (+1 =10 -3). El 20 de maig de 2007, Topalov va guanyar el torneig M-tel d’escacs per tercera vegada consecutiva. Després de remuntar un fluix inici de torneig, amb mig punt en les tres primeres partides, va assolir cinc de set en les rondes finals, aconseguint prendre-li el tí­tol a Sasikiran, després de guanyar-lo en l’última ronda.

Tornejos de 2008 /2009

El mes de maríç de 2008, en el Torneig Internacional d’Escacs Ciutat de Linares, Topalov va quedar tercer, amb 7,5 punts en 14 partides, (+5 = 5 -4). El guanyador va ser Anand.

L’agost de 2008, va guanyar el Torneig Internacional d’Escacs Ciutat de Villarrobledo. El febrer de 2009, Topalov va derrotar a Gata Kamsky en una trobada individual jugat a Sofia, a casa del búlgar, que es va mostrar confiat en el seu triomf en el duel i finalment es va complir amb un marcador de 4,5-2,5. Amb aquesta victòria, Topalov va guanyar el dret a desafiar a l’actual campió mundial, Viswanathan Anand, pel tí­tol mí xim. La trobada no té data definida, però ha de celebrar-se a tot tardar el 20 d’abril de 2010 .

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Anand vs Topalov
Anand vs Topalov

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario