Normes de «fair play» en els Escacs

Normes de “fair play” els escacs

  • No toquis cap de les peces abans de moure-la. Una de les regles dels escacs és que si toques una peíça, cal moure aquesta peíça tocada (sempre que sigui possible). Així­, doncs, reflexiona abans de jugar, no toquis cap peíça i, quan t’hagis decidit, agafa la que consideris oportú i mou-la. Si creus necessari corregir la posició d’una peíça en la seva casella, cal avisar de la teva intenció dient: «composo».
  • No toquis mai el tauler ni recorris les caselles amb els dits per ajudar a pensar. T’has d’acostumar a preparar les jugades mentalment.
  • Estigues quiet i no facis res que pugui distreure al teu adversari quan li toca jugar a ell. No et treguis res de la butxaca ni t’hi posis a jugar, i mai parlis al teu adversari ni li facis cap pregunta mentre estí  pensant. Si has de moure’t, les bones maneres del joc permeten aixecar-te sense fer soroll i estirar una mica les cames.
  • Mai rectifiquis cap moviment, dient que: «no és això el que realment volia fer». Quan s’ha mogut una peíça, moguda estí , encara que s’hagi comès un desastre.
  • Mai mostris impaciència, per molt de temps que trigui el teu adversari a moure una peíça. Estigues tranquil en el teu lloc, i si veus que has de perdre els nervis, allunya’t del tauler fins que el teu adversari hagi jugat; o millor encara, aprofita el temps per estudiar la situació i planificar la segí¼ent jugada.
  • No et queixis mai ni busquis excuses si perds. Això no significa que no has d’intentar esbrinar per què has perdut. Parlar-ne amb el teu oponent pot ajudar-te a jugar millor la propera vegada.

Deja un comentario