Mites i llegendes (II)

Victòria de Philidor

L’any 1882, en l’escena del teatre de Parí­s s’entrenava l’òpera «Victòria de Philidor», sobre el llibret de Avram Drajfus, i amb la música d’Amadeu Ditak. El personatge principal d’aquesta òpera còmica va ser el famós Francois Philidor, compositor i músic, i el millor jugador d’escacs del segle XVIII.

En l’obra tot comeníçava a Parí­s del 1777. Philidor jugava i guanyava en el famós «Cafè de la Regence», on no trobava un rival que li plantés cara. En un moment donat, va aparèixer un músic pobre anomenat Risher, molt aficionat als escacs, que estava enamorat de la filla de l’amo del cafè i desitjava casar-se amb ella. El seu pare, Bujindi, no volia que la seva filla, Dora, es casés amb un noi pobre. Risher i Dora sentien un profund amor i patien per no poder estar junts.

Davant la pressió dels joves, Bujindi va prendre una decisió; li va prometre la mí  de la seva filla si Risher podia guanyar una partida a Philidor.

¡Semblava una missió impossible! Ja que jugadors molt millors que Risher no havien pogut derrotar el campió francès.

Llavors, Philidor, per salvar l’amor entre els enamorats, va dir que li buscaria feina en una orquestra a Risher i que ell mateix aniria cada dia al cafè a jugar unes partides, augmentant així­ els guanys de l’amo, Bujindi, però que si no consentia la boda no apareixeria més pel cafè.

Així­ doncs, el pare de Dora, davant les pèrdues econòmiques que li podia suposar l’absència de Philidor va acabar per autoritzar el casament.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

PHILIDOR, jugant una partida a cegues
PHILIDOR, jugant una partida a cegues
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario