La revolta dels camperols contra el noble

LA REVOLTA DELS CAMPEROLS CONTRA EL NOBLE
Aquesta és la història d’un despietat baró alemany, un noble sense escrúpols que espremia als seus serfs i camperols.

El baró era molt aficionat als escacs i obligava als pagesos a jugar partides contra ell, guanyant-los sempre amb gran facilitat, per acabar-se mofant dels seus desgraciats servents i presumir de ser el millor jugador del país.

Un dia va arribar a la regió un jove estudiant que acabava de tornar de Viena, ciutat on jugava amb assiduïtat a escacs davant forts rivals. En conèixer la història del baró, de boca dels pagesos, va decidir reptar-lo a una partida d’escacs. El baró va acceptar el repte, encara que demostrant el seu ego desmesurat va oferir una peça d’avantatge al seu rival, al que l’estudiant s’hi va negar. Vegem com va transcórrer la partida:
Estudiant – Baró
(Alemanya)
1.Cc3 el baró va somriure maliciosament davant d’aquesta obertura 1 … e5 2.Cf3 Baró: «Jove, crec que hauria de moure algun dels peons centrals» 2 … d6 3.d4 Cc6 4.d5 Cce7 5.e4 f5 6.Ag5 h6 7.Ah4 Baró: «Juga vostè de manera imprudent, ja tinc una peça d’avantatge » 7 … g5

8.Cxe5 dxe5 9.Dh5 + Baró: «Quina manera de jugar tan poc acurada, que durarà poc aquesta partida» 9 … Rd7 10.Axg5 Ag7 11.Ab5 + Rd6 les blanques ja han aconseguit treure al rei, que ha quedat al centre del tauler. El baró va contemplar la situació amb una altra ara, amb un clar indici de preocupació.
12. Ae3 f4 13.Axf4 exf4 14.e5 + RC5 les blanques tenen un pla clar: caçar al rei blanc i, per aconseguir-ho, no escatimaran mitjans en forma de sacrifici. En aquest moment el baró ja no somriu i ensuma el perill en veure el seu rei envoltat de peces contràries i lluny de la protecció de la seva fortalesa.
15.Ca4 + Rxb5 16.De2 + Rxa4 17.Dc4 + Ra5 a les blanques només li queden les peces més grans, però les peces negres no estan ben desenvolupades i els costarà molt arribar a l’ajuda del seu monarca 18.b4 + els peons, el poble , comencen a assetjar al rei enemic. Els serfs estan planejant una revolta contra el tirà … 1 8 … RA4 19.Db3 + RB5 Baró: «Bé, i què farà per a fer-me mat si amb prou feines li queden peces?». Estudiant: «Tranquil, il•lustríssim senyor, li faré mat només amb els meus humils peons»
20. a4 + RB6 21.a5 + els camperols volen venjança i no perdonen la vida al monarca 21 … RB5 22.c4 + Ra6 23.b5 + + El poble s’ha revoltat! Les peces més febles i limitades han estat les encarregades de caçar al rei, i ho han fet treballant en equip, com un tot.

Arrel d’aquesta partida, el baró va rebre una bona lliçó de comportament després de la qual no va tornar mai més a jugar una partida d’escacs.

Deja un comentario