Aspectes psicològics a tenir en compte
1.Quan cometis una imprecisió o una errada, no t’ensorris; el teu contrincant també pot equivocar-se. Intenta realitzar les millors jugades a partir d’aquest moment.
2. El jugador feble, quan té una posició avantatjosa diu: «la partida estí guanyada»; el jugador amb certa experiència diu: «hi ha un clar avantatge», el mestre diu: «ara cal comeníçar a jugar amb més precisió que mai».
3. No donis pistes als teus adversaris amb els teus gestos o expressions facials sobre la posició del tauler; és una informació extra que pot ajudar-lo. Posa sempre una cara el més inexpressiva possible.
4. No sobrevaloraris ni tampoc menyspreí¯s al teu contrincant. í‰s a dir, no juguis amb por, però tampoc amb prepotència. Considera que sempre et faran la millor jugada possible.
5. No entris en obertures o tipus de jocs en els que no et sents còmode o que et desagrada jugar.
6. Posar una excusa quan perdis no és positiu per al teu joc, ja que t’impedeix veure amb objectivitat quins són els teus errors i debilitats per intentar superar-los.
7. Els escacs són un joc de paciència i lògica; intenta potenciar aquestes virtuts.
8. En escacs, cal ser sempre desconfiat ja que el nostre contrincant contínuament pot estar posant-nos «trampes».
9. Esbrina tot el que puguis del teu adversari per saber quin tipus de joc és el que li pot crear més problemes.
10. La prepotència és una mala consellera; intenta ser objectiu sobre el teu nivell de joc i sobre el dels teus adversaris.
11. L’excés de relaxació no és bo en escacs, ja que és un joc de lluita i esforíç continu.
12. Procura estar concentrat durant tota la partida, ja que qualsevol distracció pot ser decisiva.
13. Sigues respectuós amb el teu contrincant, però no li permetis cap tipus d’incorrecció que et molesti, ja sigui reglamentí ria o de comportament inadequat.
14. No traeixis el teu tipus de joc. Si ets un jugador agressiu, juga amb agressivitat, si ets un jugador posicional, intenta jugar amb estil posicional.