STEINITZ vs VON BANDERLEBEN

LA MALA EDUCACIí“ DE VON BANDERLEBEN

Els escacs han estat sempre un joc de cavallers o, com a mí­nim, així­ se’ls ha considerat des de sempre. No obstant això, ni els millors jugadors han pogut resistir incomplir alguna vegada les més elementals normes de cortesia. Donar la mí  al comeníçar i acabar o fer saber al contrari que s’abandona una partida són qí¼estions molt lògiques. A continuació us posem un exemple del que estem comentant.

En la coneguda partida Steinitz-Von Bardeleben, que va rebre un premi en el torneig de Hastings de 1895 per la seva espectacularitat, va ocórrer un incident lamentable, arrel d’una magní­fica combinació del fundador dels escacs moderns.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Wilhelm Steinitz
Wilhelm Steinitz

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Von Bardeleben
Von Bardeleben

Steinitz calcula una llarga combinació amb la qual posa fi a la partida, tot i l’edat avaníçada que ja tenia en aquell moment. La combinació comeníça amb el sacrifici d’una qualitat, que no pot acceptar-se, i el rei negre comeníça el seu llarg viatge cap a la mort. 1.Txe7+ Rf8 %[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»][1…Dxe7 2.Txc8+; 1…Rxe7 2.Et1+ Rd6 3.Db4+ Rc7 4.Tc1+ Rb8 5.Df4+ Tc7 6.Ce6] 2.Tf7+ Rg8 3.Tg7+ Rh8 4.Txh7+. En aquest punt, Von Bardeleben ja és conscient de la derrota inevitable que estí  a punt de patir. Però en comptes d’abandonar la partida i felicitar el seu contrincant, de cop i volta es va aixecar de la seva cadira i va abandonar la sala de joc sense dir ni una paraula. I no va tornar, davant la impaciència de tots els assistents. Evidentment, els espectadors i el mateix Steinitz no podien creure aquesta actitud. I el campió mundial va demostrar, davant els meravellats espectadors, la rematada final. Rg8 5.Tg7+ Rh8 %[5…Rf8 6.Ch7+] 6.Dh4+ Rxg7 7.Dh7+ Rf8 8.Dh8+ Re7 9.Dg7+ Re8 10.Dg8+ Re7 11.Df7+ Rd8 12.Df8+ De8 13.Cf7+ Rd7 14.Dd6++.

Steinitz vs Von Bardeleben
Steinitz vs Von Bardeleben

El públic va aplaudir durant molta estona davant d’una magní­fica combinació. Aplaudiments i lloances per Steinitz i la humiliació per a Von Bardeleben, per no saber perdre i demostrar tan mala educació.

Nens donant-se la mí  abans de comeníçar una partida.
Nens donant-se la mí abans de comeníçar una partida.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario