Història del Club

HISTí’RIA DEL CLUB

Els escacs a Arenys de Munt es van comeníçar a practicar pocs anys després de la Guerra Civil. Ara ja fa 62 anys que va venir al poble un Gran Mestre LLORENí‡, que era el campió de Catalunya del moment. Es van celebrar unes simultí nies a Can Ton (l’Antic Cafè Rovira) amb més de trenta participants, de les quals el Mestre en va guanyar 28 i només en va perdre 2 (contra l’Octavi Paituví­ i en Pepet Martori).

partida d'escacs

Però va ser als voltants dels anys seixanta quan els escacs van assolir el seu mí xim esplendor. Es va crear un club amb grans jugadors, com: Ramon GINESTA, Quim BASTí‰, Jordi MITJí€, Josep VILA PIí‘AS, Pere MARPONS, Antoni SALVí€, Salvador SALVí€, Joan MIQUEL, Josep Maria GIRONELLA, Camil ROIG, Octavi PAITUVí, Domingo PARERA, Daniel PAITUVí, Rossend GALOFRí‰, Martí­ MAJí“, VALLS (de Calella) etc.

En aquella època es van celebrar diversos campionats de simultí nies. Per exemple, el Gran Mestre POMAR va venir dues vegades a Arenys de Munt, concretament a les Escoles (actual col·legi Sant Martí­). Aquell dia el Sr. MIJí€ va ser l’únic que el va guanyar i l’Antoni SALVí€ va aconseguir taules. També es va fer una demostració de 2 Partides a Cegues a l’antic Centre Moral (actual Bar La Puntaire) a cí rrec del Gran Mestre MEDINA. Es recorda una anècdota d’un jugador local que va voler posar a prova al gran campió i li va dir un salt de cavall que no es podia fer. El Mestre li va fer repetir la jugada perquè no era ví lida.

Posteriorment, el Club va passar per una època més fluixa i va estar alguns anys sense participar en campionats.

No va ser fins l’any 1999 quan es va tornar a refundar el club (anomenant-se Club d’Escacs Centre Moral) i ja es va tornar a participar en el Campionat de Catalunya per Equips. Vam comeníçar a jugar a Tercera Divisió i el primer any ja vam pujar a Segona. Llavors vam estar molts anys en aquesta categoria fins que el 2008 vam ascendir a Primera. I, finalment, aquest 2009 hem tornat a pujar, a Categoria Preferent. També disposem de dos equips més a Tercera Categoria, formats per un jove planter de jugadors de l’Escola d’Escacs. Precisament, l’Escola és un dels pilars del club, on uns 20 nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 14 anys aprenen a jugar i disputen diferents campionats locals, comarcals i, fins i tot, el de Catalunya, on alguns membres de l’escola han aconseguit molt bons resultats.

Durant aquests anys, l’equip ha participat en diversos campionats, destacant el Campionat de Catalunya per Equips, però també en molts campionats de rí pides per diferents pobles de la comarca: Arenys de Mar, Canet, Sant Pol, Llavaneres, Mataró, Pineda, Calella, etc. Sense oblidar els campionats individuals que juguen diversos jugadors del club durant la temporada.

Per tant, com a tot arreu, els escacs al nostre poble han passat per alts i baixos al llarg de la seva història, però a Arenys de Munt sempre hi ha hagut un element que ha mantingut encesa la flama: les partides rí pides que s’han fet ininterrompudament cada dia de l’any al Cafè Rovira i al Bar La Puntaire des de fa més de 30 anys. Però amb una diferència respecte les partides que es juguen a d’altres indrets del món: són partides en les que des de sempre, a part dels dos jugadors que juguen la partida, tothom pot dir-hi la seva; el públic assistent (jugadors que esperen el seu torn o clients del bar que s’aturen a veure la partida) opina i aconsella als jugadors que, finament, són els que després d’escoltar a tothom, decideixen fer una o altra jugada. Aquest ha estat el secret i l’èxit dels 30 anys d’escacs al Cafè.

L’actual president és Josep Maria Pitarque, després de substituir, fa dues temporades a Daniel PAITUVí, que va ser-ne el President durant molts anys. Anteriorment ho havia estat en FRANCESC PLANAS.

Aquesta és la petita però intensa història del Club d’Escacs del Centre Moral d’Arenys de Munt.

Ens podreu trobar al Celler del Centre Moral tots els dijous de 19,00 a 20,30h i tots els dissabtes de 5 a 6 de a tarda, o bé tots els migdies de 15,00 a 17,00h al Bar La Puntaire (dimecres) o bé al Cafè Rovira (la resta de dies).

Deja un comentario