Escacs per correspondència

Origen dels escacs per correspondència

x16

Els escacs per correspondència són una modalitat dels escacs a distí ncia en la qual els moviments són indicats a través de qualsevol mètode de correu, des dels coloms missatgers fins al mail o correu electrònic. L’aparició dels escacs per correspondència va ser una fita històrica que va fomentar enormement el desenvolupament del joc, facilitant el sorgiment de noves obertures i defenses.

La història assenyala que la primera partida d’escacs per correspondència va tenir lloc al segle IX entre Harum al-Rashid, Califa de Bagdad, i l’Emperador Nicèfor de Bizanci, partida que va acabar en taules.

escacs-bastia-foto

En una altra partida postal de les que hi ha constí ncia, les jugades van haver de travessar el Canal de la Mí nega, i va ser la que va enfrontar el rei Enric I d’Anglaterra (1068-1135) amb el rei Lluí­s VI de Franíça (1081-1137), que també va acabar en empat, curiosament, per rei ofegat. D’altra banda, els comerciants venecians del segle XVII, a més de comerciar amb els croats a través de l’Adrií tic, també jugaven partides d’escacs a distí ncia entre ells.

No obstant això, la primera partida d’escacs per correu coneguda no es va disputar fins a l’any 1.804 en els Paí¯sos Baixos, entre els clubs d’escacs de La Haia i Breda, resultant-ne vencedor aquest darrer.
escacs-correspndancia
D’altra banda, a l’any 1824, el Club d’Escacs de Londres es va enfrontar al Club d’Escacs d’Edimburg en una trobada al millor de tres partides, sense comptar els empats. Les cartes amb les jugades s’enviaven per mitjí  d’un carruatge que tardava tres dies en recórrer els 650 quilòmetres que separaven les dues ciutats. L’enfrontament es va allargar fins al mes de juliol de 1828 i va acabar amb la victòria d’Edimburg per 2 a 1. Totes les partides d’escacs disputades es van publicar per entregues en els diaris, amb el que els aficionats van tenir accés, per primera vegada en la història, a les diferents innovacions en obertures.

De fet, l’obertura utilitzada per l’equip d’Edimburg va ser batejada amb el nom d’Obertura Escocesa. De la mateixa manera, després de la disputa el 1834 d’un matx per correspondència entre el Club d’Escacs de Parí­s i el Club d’Escacs de Westminster, va sorgir la coneguda Defensa Francesa, que va rebre aquest nom en ser l’emprada per l’equip francès. Així­ mateix, durant l’any 1843 es va disputar un altre enfrontament entre el Club d’Escacs de Parí­s i el d’Hongria, del qual també en va sorgir una nova obertura, batejada amb el nom de Defensa Hongaresa.

Deja un comentario