Maurice Ashley va aconseguir, l’any 1999, convertir-se en el 1r GM afroamericà.
Hi ha esdeveniments que no poden passar desapercebuts i que s’han de recordar. En aquesta ocasió coneixerem una història que va representar un important pas simbòlic en la lluita per la igualtat entre races als Estats Units.
Els escacs mai han estat populars entre la població afroamericana per motius culturals. Així ho va demostrar Maurice Ashley en aconseguir, l’any 1999, ser el primer GM afroamericà … i és que en els escacs no importa el color de la pell, ni ser home o dona, tothom els pot practicar i fer el possible per assolir qualsevol fita.
L’arribada dels africans a Amèrica es va produir al segle XVI, però no va ser un desembarcament desitjat, sinó per la força després de ser segrestats als seus països d’origen. Els responsables d’aquest acte horrible van ser els europeus que tenien colònies a l’altra banda de l’Atlàntic, que els van portar allà com a esclaus condemnant-los a una vida de dur treball, sempre privats de llibertat. En aquesta situació van estar durant diversos segles, per rebre la “llibertat” (els que vivien a Amèrica del Nord), després de la guerra de secessió. En moltes ocasions, aquesta llibertat va ser fictícia, ja que van ser perseguits i, durant moltes dècades, no van tenir els mateixos drets que la resta dels seus compatriotes. Molts personatges han lluitat pels seus drets, però fins i tot avui dia trobem casos molt grues de xenofòbia. Per això, la història de Maurice Ashley té més importància que la d’altres Grans mestres.
Maurice Ashley va néixer el 6 de març de 1966, a Saint Andrew (Jamaica). Va aprendre a jugar a escacs als 9 anys, de mà del seu germà. Els escacs el van fascinar i s’hi va dedicar en cos i ànima, fins al punt que quan no trobava un rival a qui enfrontar-se jugava tot sol al pati de casa seva. Als 12 anys, tota la família es va traslladar a Estats Units i allà va poder conèixer els escacs d’una manera més seriosa, descobrint que existien multitud de llibres sobre el joc i podent competir durant la seva època escolar.
Després de diversos èxits a nivell d’institut, Maurice va començar a meditar seriosament la possibilitat de dedicar-se professionalment als escacs, per la qual cosa va començar a participar en tornejos de més nivell per tot el país. Els resultats van anar arribant i l’any 1993 va obtenir el títol de Mestre Internacional, cosa que ja va representar una fita històrica, ja que també va ser el primer afroamericà que ho aconseguia.
Estats Units no és un paradís per als escacs, amb prou feines es disputen tornejos importants i no és fàcil guanyar-se la vida al tauler. A més, la competència és duríssima, des dels últims anys d’existència de l’URSS molts jugadors soviètics van decidir emigrar als Estats Units, el que va fer que els tornejos, en què en moltes ocasions no hi havia premis massa importants, tinguessin una competència ferotge. En aquest clima, Ashley va estar lluitant per cada norma de GM, amb resultats irregulars, esquitxats d’alguna gran actuació, com el torneig de New York de 1994 (2n, amb 6’5 de 9, per davant de Ehlvest, Fedorowicz o Waitzkin).
Ashley havia aconseguit el més difícil, assolir una reputació en la complicada selva dels escacs. Gràcies a això va començar a col·laborar en diferents mitjans d’escacs com a comentarista, com el duel pel campionat del món PCA disputat entre Kasparov i Anand, o els enfrontaments entre Kasparov i Deep Blue.
El 1997 va creuar l’Atlàntic per participar en els tornejos europeus, tenint bones actuacions en la majoria de les seves compareixences. Ashley estava en el millor moment de la seva carrera i l’experiència europea va ser molt beneficiosa per al seu joc. Després del seu retorn a Amèrica, els seus resultats van millorar notablement. El 1999 ja comptava amb 2 normes de GM i només en necessitava una més per aconseguir el títol. El mes de març va ser convidat a un torneig internacional a Manhattan, on s’hauria d’enfrontar a una dura competència de GM i MI. Després d’un començament dubitatiu, Maurice va enllaçar diverses victòries seguides i va arribar a la penúltima ronda amb 5 punts en 7 partides. La norma de GM estava fixada en 6 punts, de manera que li podrien servir dues taules … però en la darrera partida s’havia d’enfrontar a Timoixenko, líder del torneig. El seu rival a la penúltima ronda va ser el MI romanès Adrian Negulescu i, com no podia ser d’altra manera, Ashley va començar la partida molt nerviós pressionat per tot el que hi havia en joc i la importància que tenia el títol no només per a ell, sinó per a tot un col·lectiu que lluitava pels seus drets des de fa dècades. Després de l’obertura, Ashley es va tranquil·litzar i va desplegar el seu millor joc per acabar alçant-se amb la victòria i amb el títol de GM.
Maurice Ashley havia aconseguit el títol més prestigiós que pot aconseguir un escaquista, però el fet d’assolir-lo va ser més important del que pugui semblar. La notícia va aparèixer en els mitjans de comunicació més importants dels Estats Units i moltes personalitats afroamericanes el van felicitar. No era per menys, Ashley havia triomfat en un esport tradicionalment reservat per als jugadors de raça blanca. Des dels temps de Theophilus Thomson, jugador afroamericà del segle XIX, que va demostrar ser brillant en el tauler i va tenir grans dificultats per jugar als escacs pel color de la pell, no hi havia hagut cap jugador destacable. Per això va ser una fita tan important, un pas més per normalitzar una situació històricament plena d’injustícies.
Després del títol de GM, la seva ambició va disminuir, cosa que li passa a la gran majoria de jugadors que obtenen aquest guardó.
Va rebre invitació per a assistir a diversos tornejos, fins i tot una per al torneig de Wijk aan Zee ‘B’, però els seus resultats van anar baixant. A partir de l’any 2001 les seves aparicions en tornejos van ser cada vegada més esporàdiques, per deixar de competir a partir de l’any 2003.
Ashley s’havia convertit en un personatge important i conegut, fet que va aprofitar per a promocionar els escacs a diferents nivells. Destacable va ser el seu treball amb joves marginals a través dels escacs, una cosa que avui en dia s’ha dut a terme en diferents llocs amb gran èxit. I és que els valors que aporta els escacs són més que evidents: ajuden a qui els practica a ser una persona més reflexiva i tranquil·la, i ensenya que cada decisió que prenem té unes conseqüències (cosa que passa en cada jugada d’una partida), el que pot representar una valuosa lliçó per a persones amb problemes que han tingut una vida difícil.
En els últims anys, Maurice Ashley ha escrit diversos articles en els que intenta mostrar les múltiples connexions dels escacs amb la vida, en què recomana aprofitar tot l’après dins del tauler per aplicar-lo a diferents aspectes dels negocis o d’altres esports. També s’ha adscrit a la lluita per acabar amb les taules ràpides, tot i reconèixer que les ha fet en diverses ocasions al llarg de la seva carrera. Porta anys suggerint la prohibició de demanar taules abans de la jugada 30 o fins i tot modificar el reglament i que l’empat no pugui ser un resultat en una partida d’escacs.
En aquest temps ha mantingut contactes amb el famós actor Will Smith (que juga als escacs, i segons Ashley ho fa força bé) i amb el raper GZA.
Però el camí recorregut per Maurice no va ser senzill. Procedent d’una família humil, va passar la seva adolescència a Brooklyn, fet que va marcar el seu caràcter i la seva forma d’encarar la vida … i per descomptat la seva forma de jugar als escacs, que en el fons no és més que una projecció de la nostra personalitat. Criar-se al carrer endureix el caràcter, cosa que es va veure reflectit en el seu estil al tauler. Per Ashley els escacs són com una lluita cos a cos, sempre es va mostrar com un combatent del tauler, per la qual cosa no ens pot sorprendre la seva visió del joc: «Els escacs no són cap exercici esotèric ni res d’això. És la guerra ! I jo procuraré aixafar-te. Vaig a per les teves peces per derrotar-les. El meu objectiu és trencar la teva ment. Vull acabar amb el vostre esperit, amb tot. Molts pensen que els escacs són lents i avorrits … res d’això, són terribles . És activitat, activitat, activitat, hi ha perill a cada cantonada «.
Ashley mai va amagar la seva preferència pel joc d’atac, essent el seu jugador favorit Mikhail Tahl, a qui descriu d’una forma curiosa: «Tahl podria haver crescut a Brooklyn. El seu estil era radicalment caòtic. Intentava jugar als escacs com si es trobés al mig d’un huracà. Els seus oponents es quedaven confosos davant tot el que els llançava. No jugava als escacs de manera perfecta i tampoc ho procurava. Només buscava merder. La seva idea era clara: llançar les meves peces, algunes d’elles moriran, però no importa. Al cap i a la fi es tracta de deixar indefens al rei, fer-li mat i trencar-li el coll «.
Aquesta és la història d’un curiós jugador, diferent a la majoria i amb una concepció del joc molt original. Els seus èxits van suposar molt per a una raça acostumada a ser maltractada i menystinguda, tots els passos encaminats a acabar amb qualsevol tipus de desigualtat han de ser benvinguts, i en aquest cas l’instrument que va servir per aconseguir-ho va ser els escacs.