Consells per a millorar el teu nivell d’escacs

Consells per a millorar el teu nivell d’escacs

Aquestes són les regles d’or per jugar de forma acceptable als escacs. Estan destinades a tots aquells que ja coneixen les regles del joc però tampoc en són uns experts. És a dir, per a aquells que no aconsegueixen guanyar gairebé mai. Posa-les en pràctica i començaràs a ser un bon jugador d’escacs.

consells-foto

PRINCIPIS BÀSICS D’ESCACS

Hi ha molts llibres d’escacs. Hi ha llibres per a principiants, amb les regles bàsiques. I hi ha llibres més avançats per a jugadors que ja tenen més pràctica.


Per a aquests jugadors que ja coneixen les regles bàsiques, que no tendeixen a deixar desprotegida una peça… però que gairebé sempre perden o els costa moltíssim guanyar encara que sigui amb un principiant…


Per a la gran massa de jugadors d’escacs que vulguin jugar millor. Per als «principiants avançats». Aquí podreu aprendre uns quants consells d’or. Uns quants principis essencials per millorar ràpidament el teu joc sense entrar en massa detalls.

PRINCIPIS BÀSICS PER A MILLORAR RÀPIDAMENT EL TEU NIVELL D’ESCACS

1.- El començament del joc ha de ser considerat com una «cursa» amb dos objectius:

– Controlar la major part de tauler possible.

– Posar en joc la majoria de les peces d’atac.


2.- Evita moure la mateixa peça dues vegades durant el començament. Recorda la «cursa». Estalvia moviments.


3.- Excepte que sàpigues realment el que estàs fent i per què, el que hauries de fer és obrir el joc (primer moviment) amb un dels peons centrals (el del Rei o el de la Reina) movent-lo 2 caselles endavant. Si estàs jugant amb les negres i les blanques obren amb un d’aquests moviments, tu hauries de respondre amb el mateix moviment.


4.- El lloc ideal per als Cavalls és el centre del tauler. Situa’ls en aquest lloc de seguida que et sigui possible.


5.- Intentar d’atacar amb la Reina al principi del matx no sol ser una bona idea. El teu oponent podrà atacar-la amb peces de poc valor i molt protegides. Això t’obligarà a moure la teva Reina una i altra vegada per a protegir-la, fent que t’impedirà que desenvolupis el joc amb d’altres peces. A més, el teu oponent anirà desplegant les seves.


6.- Després de treure els Alfils i els Cavalls hauries d’enrocar-te. L’enroc ajuda a protegir al Rei i a posar en joc una Torre. Per això, evita moure el Rei abans d’enrocar-te, ja que no podràs fer-ho si ja has mogut al Rei (bé, però això ja deus saber-ho).

7.- Evita tenir dos Peons en la mateixa columna (situació comuna si captures una peça amb el teu Peó). Si no tens altre remei que capturar una peça amb un Peó, ho fas i punt (que tampoc és qüestió de perdre peces). Però si tens diverses maneres de fer-ho, escull sempre la que no deixi un Peó davant d’un altre (dels teus).


8.- Si una columna no té cap peça (ni teva ni del teu oponent) procura de posar-hi una de les teves Torres.


9.- El quadre f2 (o el f7 per les negres) és, al principi del joc, un punt feble. Dedica-li especial atenció.


10.- Sovint els Peons estan disposats de manera que es protegeixen els uns als altres formant diagonals. Això pot dificultar el que puguis «penetrar» en territori enemic. El truc està a trobar un Peó desprotegit al final d’aquesta cadena. Capturar-lo (probablement amb un cavall) pot ser una bona idea.

11.- Mai facis un moviment esperant que el teu oponent jugui malament, és a dir “ a veure si no se n’adona…”. Sempre has de creure que ell farà el millor moviment possible. I si no és així, millor per a tu.

Esperem que aquests 11 consells et serveixin per a millorar el teu joc i que, de mica en mica, et puguis convertir en un gran campió. Molta sort!


Deja un comentario