El baró ALBERT VON ROTSCHILD i els escacs

EL BARÓ ALBERT VON ROTSCHILD, FILANTROPIA I ESCACS

Retrocedim un segle enrere en el temps. Era una època de cavallers en la que regnaven unes normes de comportament regides per un estricte codi d’honor. Però també era una època de profundes desigualtats socials en la qual una minoria aglutinava la major part de la riquesa.

von-rotschild-i-el-seu-palau

El protagonista d’aquest escrit va pertànyer a la part privilegiada de la societat des del seu naixement. El negoci familiar, relacionat amb la banca, havia estat fundat més d’un segle enrere, encara que quan va ser heretat per Albert i els seus dos germans no passava pels seus millors temps. De fet, la família Rothschild havia estat molt poderosa, arribant a intervenir en les guerres napoleòniques finançant a Napoleó … i al seu enemic, Wellington. A més, havien aconseguit estendre les seves xarxes a d’altres països, com Itàlia o França, on van obrir sucursals del seu lucratiu negoci …

Albert era el germà menor però, tot i així, va ser l’encarregat de fer-se càrrec del negoci familiar. I va demostrar un gran olfacte per als negocis, aconseguint refer la fortuna i el nom de la família. Així, un negoci tan pròsper els va permetre escalar en l’alta societat, arribant a ser nomenats membres de la cort austríaca el 1887.

Però Albert no es va limitar a fer fortuna i a rebre el reconeixement dels cortesans. Com a gran amant de l’art que era, va procurar donar suport i finançar projectes relacionats amb la ciència o amb qualsevol tipus de disciplina artística, entre els que va incloure (de manera prioritària) els escacs.

Albert Von Rothschild era un enamorat dels escacs i ho va ser des de la seva infantesa. Inclús hi ha constància que Wilhelm Steinitz li va fer classes durant aquella època.

A causa dels seus compromisos empresarials no es va poder dedicar als escacs professionalment, però va arribar a ser un fort aficionat.

Com a jugador no va passar mai d’amateur, però el seu nom va estar associat als escacs en moltes ocasions. Va ser patrocinador i organitzador del fort torneig de Viena en les seves edicions de 1873 , 1882 , 1898 , 1903 i 1908 .

També va ser president del club d’escacs de Viena (Wiener Schachklub), una institució amb més de 700 membres, que disposava d’un edifici de dues plantes, amb diverses sales de joc i el seu propi restaurant i empleats (cosa impensable en els temps actuals) . A més, es va convertir en mecenes d’alguns jugadors, sent el més famós Ignatz Von Kolisch, un dels més forts escaquistes del segle XIX, a qui va treure de la misèria i va introduir en el negoci de la banca, el que li va donar fortuna i un lloc en la cort (d’aquí el canvi en el seu cognom de Kolisch a Von Kolisch), per finalment acabar abandonant als escacs per dedicar-se en exclusiva als seus negocis.

El varó Von Rotschild es va convertir en un filantrop reconegut i admirat. Va ser mecenes de nombrosos músics i artistes jueus, als quals va ajudar econòmicament en el desenvolupament de les seves carreres. També va finançar la construcció de l’observatori astronòmic de Viena, en reconeixement a aquest gest un asteroide (el núm. 719) porta el seu nom: Albert. L’any 1892 va finançar la construcció d’un hospital a la capital austríaca, al qual va posar el nom de la seva esposa recentment morta: Bettina.

O sigui, que Von Rothschild va ser un més dels molts personatges importants que van ser captivats pel meravellós món dels escacs, un món ple de bellesa, art i estratègia.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario