Com reaccionar davant d’una derrota.
í‰s un fenomen comú que el jugador d’escacs que pensa en arribar al cim es desanima quan veu que no és fí cil aconseguir-ho. I que malgrat tot el que estudia i practica, es desanima quan els resultats en els tornejos no l’afavoreixen.
A part de persistir amb entusiasme en el treball de preparació teòrica i tècnica, hem de saber utilitzar sí viament aquest poder d’elecció del que estem dotats els éssers humans. Entre moltes altres facultats, tenim el poder de pensar, d’imaginar, de riure i de crear.
Davant d’una derrota tenim dues alternatives:
1.) Deprimir-nos, maleir, posar-nos tristos, deixar que el pessimisme s’apoderi de nosaltres fins al punt de no dormir, caure en l’autocompassió, buscar pretextos, excuses i raons per a justificar la derrota, etc.
2.) Aprendre de la derrota, analitzar-la i preparar-nos amb entusiasme i compromís per al pròxim enfrontament.
Quina d’aquestes dues actituds és la correcta? I, tanmateix, quina d’elles hem d’adoptar?
Com a jugadors d’escacs, hem de pensar lògicament en utilitzar sí viament el nostre poder d’elecció. Perquè sóc JO i ningú més qui tria com he de sentir-me i actuar en cada circumstí ncia.
S’ha d’aprendre de la derrota, oblidar-la i seguir endavant, amb molt més entusiasme!
Entre els aspectes negatius, cal rebutjar la mandra en l’estudi i la preparació. Estí clar que hem d’augmentar el nostre coneixement d’una manera molt útil: estudiant la teoria sobre l’estratègia i tí ctica. Si un jugador ha estudiat dos capítols de deu en un llibre d’estratègia general, els seus recursos es redueixen al 20% del tema central i els seus resultats prí ctics seran justament d’aquest percentatge. Llavors, si volem millorar la nostra ubicació per a futurs tornejos, hem d’estudiar més.
Estí molt clar. La clau per als èxits en els escacs és: saber més sobre les lleis generals i, sobretot, millorar quant a l’ESTRATíˆGIA general. Ara ja ho saps. Endavant!!!.