Campió analfabet

sultan-khan

Sultan Khan és un dels personatges més interessants i misteriosos de la història dels escacs. Era un servent hindú analfabet, el senyor del qual, coronel de l’exèrcit brití nic, es va fixar en el seu gran talent jugant a la versió í­ndia dels escacs. Penseu que, en aquells moments, l’índia era una colònia brití nica. El seu amo va anar a Gran Bretanya l’any 1929, i se’l va emportar amb ell. Va participar en el campionat brití nic i el va guanyar. Això va suposar un foro cop per a la societat brití nica d’aquells temps. Només feia tres anys que havia après les regles dels escacs clí ssics però va guanyar tres vegades el campionat brití nic.

Al marge de la seva procedència i de la seva classe social, el seu fí­sic era molt curiós: petit, prim i de pell fosca, amb continus refredats. En canvi, el seu joc era molt sòlid, amb una gran comprensió posicional i enorme paciència en llargues partides.

Com que era analfaet, no sabia gairebé res de teoria d’obertures, fet que encara enalteix més el que va aconseguir. No podia ni anotar les seves pròpies partides i necesitava sempre algú que ho fes per ell.

Va arribar a guanyar a moltes de les figures d’aquell temps: Capablanca, Rubinstein, Tartakower… Però mai va guanyar a Alekhine ni a Euwe, tot i que sí­ va aconseguir fer taules amb el primer.

Després de 4 anys a la Gran Bretanya, el seu amo va decidir tornar a l’ índia i se’l va endur amb ell. A partir d’aleshores no va tornar a jugar mai més. Va viure com a pagès i va morir l’any 1966, malalt de tuberculosi, obrint l’especulació de fins on hauria arribat si hagués pogut estudiar.

Deja un comentario