6 mites insubstituïbles dels escacs

MITES INSUBSTITUÏBLES DELS ESCACS

Els escacs moderns són un esport ple d’herois: el venerable alemany Lasker, matemàtic i filòsof; l’intuïtiu cubà Capablanca, de qui s’explica que mai es va preparar una partida; el rus Alekhine, impetuós en el tauler i de vida turbulenta… Tots van ser campions del món i tots estan plens de llegendes.

lask-capa-alek

Però en l’Olimp dels jugadors d’escacs, ningú ha aconseguit encara la mítica alçada de tres escaquistes del segle XX que van trencar la barrera del seu món i van arribar a ser fenòmens socials: l’americà Bobby Fischer i els soviètics Anatoly Karpov i Garri Kasparov.

fisc-kar-kasp
Robert J. Fischer (Chicago, 1943-Reykjavík, 2008) va disputar a la capital islandesa la trucada ‘partida del segle’. Va ser l’any 1972 davant del tità soviètic Boris Spasski. Fischer es va iniciar en el món dels escacs als sis anys i ja no en va sortir mai més. Va guanyar aquell memorable i polititzat duel, va ser campió del món i després va perdre la seva corona per voler imposar massa condicions per a defensar-la, tres anys més tard, davant Karpov. Fischer es va retirar, malgrat les milionàries ofertes que va rebre per a tornar al circuit. Misantrop i amb aires de rodamón, va acabar els seus dies a Islàndia, víctima de la seva pròpia genialitat.

bobby-fischer-boris-spassky
Si Fischer va jugar la partida més recordada, Karpov i Kasparov van mantenir el duel sostingut més electritzant. No només eren dos dels millors jugadors de tots els temps, sinó que a més van mantenir la major rivalitat de la història de l’esport. Durant els sis anys que va durar el seu enfrontament (del 84 al 90), van estar 500 hores competint davant d’un tauler i infinites hores més pensant l’un en l’altre. Van disputar moltes partides, amb una igualtat màxima. A més, Karpov, un noi rus de suaus modals, membre del Partit Comunista i favorit de la vella guàrdia, era l’antítesi política de Kasparov, un impulsiu jove azerbaià afí als ideals de canvi que portava Mijail Gorbatxov. Per això, des d’un punt de vista mediàtic, és molt difícil que tornem a reviure l’expectació d’aquells duels.

fa-25-anys

Deja un comentario