USA vs URSS en un matx per rí dio l’any 1945

El matx per rí dio Unió Soviètica-Estats Units de 1945

L’any 1945 va tenir lloc el primer esdeveniment esportiu després de la 2ª Guerra Mundial que, a nivell escaquí­stic, és molt recordat perquè en aquell any es va celebrar un enfrontament històric.

foto-matx-radio

Les dues grans potències mundials a nivell polí­tic, la Unió Soviètica i els Estats Units, es van asseure davant el tauler en un matx retransmès per rí dio (va ser el primer matx de la història jugat per rí dio).

296bpn91

Però, segurament, es va tractar de quelcom més que un enfrontament esportiu: es va prendre com una nova lluita entre dues formes d’entendre la vida totalment diferents i irreconciliables. De fet, aquest esdeveniment va marcar el debut de la Unió Soviètica en l’esport internacional, ja que mai abans un equip representant a la Unió Soviètica s’havia enfrontat a cap altre paí­s en cap altre esport. L’alcalde de Nova York, LaGuardia, va fer el moviment d’obertura dels EUA, mentre que l’ambaixador Averill Harriman va oficiar el partit a Moscou.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

TRUMAN i STALIN
TRUMAN i STALIN

Finalment, els soviètics es van imposar per 15’5 – 4’5, un estrepitós resultat que va desencadenar l’eufòria al paí­s comunista, tant, que el seu dirigent, Josef Stalin, es va saltar tot tipus de protocol i va felicitar als seus jugadors amb una nota que deia : «Bravo, nois». A més, l’ambaixador nord-americí  a Moscou va convidar als jugadors soviètics, en qualitat d’hostes, a presenciar la pel·lí­cula ‘Casablanca’, en reconeixement a l’extraordinari joc desplegat en el matx.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario