Test sobre la història dels escacs (difí­cil però amb solucions)

foto-antiga?TEST SOBRE LA HISTí’RIA DELS ESCACS

T’has preguntat alguna vegada quant saps de la Història dels Escacs?. Els escacs, apassionant joc, són una rica combinació d’art, esport i ciència; i per la seva mateixa naturalesa, els escacs són una disciplina on més anècdotes, curiositats i situacions estranyes o originals es presenten.

Et convidem a posar a prova els teus coneixements sobre història dels escacs, amb un test de 42 preguntes sobre el tema (algunes amb més d’un encert possible). Les preguntes són per a coneixedors, així­ que si obtens menys de la meitat d’encerts, no et preocupis; ja que, segurament, molt pocs trauran més encerts. La pregunta 2 conté 9 possibles encerts, i algunes d’altres contenen més d’un encert possible. Si en total obtens més de 30 respostes correctes, llavors ets un extraordinari coneixedor de la història dels escacs.

foto-antiga

1. Saps qui va guanyar el primer campionat nacional de Bulgí ria després de la Segona Guerra Mundial?

2. Pots identificar els jugadors d’escacs que van ser (o han estat) coneguts amb els segí¼ents sobrenoms? (9 possibles encerts)
A)»La mort negra»
B)»L’í guila de Louisiana»
C)»L’ós de Varsòvia»
D)»El lleó de Bohèmia»
E)»El Bruixot» (o «Bruixot»)
F)»El terrible»
G)»L’ogre de Bakú»
H)»El tigre de Madrás»
I)»La bèstia»

3. Gairebé tots saben que el primer torneig internacional d’escacs que es va realitzar en la història va ser el torneig de Londres, 1851, però saps quan es va celebrar el segon? al tí­tol?

4. Recordes el nom d’un gran escaquista dels anys trenta o quaranta (ja mort) que durant molts anys va estar entre els cinc millors del món, i no obstant això, mai no va poder guanyar el campionat del seu paí­s?

5. Esmenta els noms dels dos escaquistes que van arribar a ser campions del món abans de poder guanyar el campionat del seu propi paí­s, un d’ells per cert mai no ho va aconseguir.

6. Actualment (juny de 1999), només hi ha un gran mestre viu que va aconseguir jugar una partida de torneig contra el Dr. Emanuel Lásker, de qui estem parlant?

7. Abans que s’iniciessin els campionats oficials del món, va ocórrer un tafaner incident en una cerimònia presenciada per molts mestres d’escacs de l’època: un membre de la reialesa (que poc entenia d’escacs) va lloar les virtuts del joc i va proposar un brindis per «al millor jugador del món»; però per a sorpresa de tots, sobtadament tres escaquistes es van posar dempeus. Qui va ser? (un encert per cada un que recordis).

8. Quin escaquista és autor de la cèlebre frase: No n’hi ha prou amb ser bon jugador; a més cal jugar bé» ?

9. En partides pel campionat mundial és natural que algun dels dos contendents sigui el millor jugador del món. Tanmateix, es recorda un partit en el qual els escaquistes que el van disputar difí­cilment podrien classificar-se entre els cinc millors del món, saps a quina partida ens referim?

10. í‰s ben sabut que Botvinnik va derrotar Capablanca en una sessió de simultí nies el 1925, quan aquell era encara nen, i que Spassky va fer el mateix amb Botvinnik; però saps d’un altre jugador que arribés a ser campió mundial i que sent nen va derrotar Salo Flohr en una exhibició semblant?

11. Actualment Ví­ctor Korchnoirecord personal dramí ticament advers contra un jove gran mestre contemporani que ja l’havia veníçut en una sessió de simultí nies quan només era un nen de deu anys. De qui estem parlant? (Ajuda: no és Anand)

12. Saps quin jugador augmentava el seu prestigi i la seva foríça, malgrat que perdia tots els partits que celebrava, i que van ser contra Réti, Alekhine, Bogoljubov, Capablanca i Keres?

13. Saps d’algun jugador que fos capaíç de jugar 20 partides simultí niament d’escacs, alhora d’altres tantes de dames, una de whist, tot això a cegues, i per afegiment recordar una sèrie de paraules llargues i sense sentit que havien estat anotades pel públic que presenciava l’exhibició tan notable?

14. I quin escaquista va donar una exhibició de 8 simultí nies a cegues a l’Havana mentre ballava valss i rigodó?

15. Recordes quin jugador considerat en la seva època com Campió Mundial va ser enverinat per rivals gelosos?

16. Quin Campió del Món només va jugar un torneig en tota la seva vida?

17. í‰s ben sabut que Bent Larsen sempre va ser un gran mestre bastant optimista. Tanmateix, n’hi va haver un altre que en aquest aspecte el superava; tan cert és que quan es va convidar als grans de l’època al fort en torneig de Nova York 1924, va enviar un telegrama als organitzadors proposant que en lloc d’aquest «torneig de mediocres» s’organitzés un partit entre Capablanca i ell mateix. Qui va ser aquest agosarat?

18. En l’època en què tots els grans escaquistes, a excepció de Staunton, desitjaven mesurar les seves forces amb Paul Morphy, n’hi va haver un que va declinar tal honor, ja que Morphy no jugava per diners i ell no jugava gratis. Aquest home després va abandonar els escacs i es va convertir en milionari amb els seus negocis de vins, amb el que va poder així­ patrocinar diversos torneigs. Saps qui va ser?

19. Recordes quins campions del món van perdre el tí­tol en la seva primera defensa?

20. Quin escaquista va tenir dues vegades el tí­tol de Campió del Món sense haver de guanyar-lo mai com a retador

?21. Un famós gran mestre dels anys trenta tenia una esposa molt més gran que ell i notòriament robusta, de la qual diversos col·legues feien broma dient que hauria de tenir almenys el doble de la seva edat i el triple de la seva circumferència; d’altres portaven la broma més lluny i deien que ella era «la ví­dua de Filidor«. De quin escaquista estem parlant?

22. Quin gran mestre va ser suspès per la Federació Soviètica un any dels torneigs, per la seva desmesurada afició a l’alcohol?

23. Quin gran jugador no va ser convidat al Torneig de Nova York el 1927 per presumpta conducta antiesportiva?

24. Durant la gran època de Bobby Fischer, es recorda el tafaner incident d’un mestre que el va derrotar arribant a la sala de joc completament borratxo; encara que altres versions sostenen que va guanyar perquè va ser l’única partida del torneig que aquest escaquista va jugar sobri. En tot cas, es va tractar d’una de les rares ocasions en les quals Fischer va ser netament superat de principi a final, amb les peces negres i en una obertura Ruy López. De quin escaquista estem parlant?

25. Quin jugador totalment desconegut de Sud-amèrica va escombrar Bobby Fischer en una Olimpí­ada, amb les peces negres i emprant la Variant del Drac?

26. Quin escaquista va obligar Karpov a rendir-se abans de la jugada deu en una partida de torneig?

27. Quin escaquista sud-americí  poc conegut va participar en un Interzonal com a candidat gairebé segur a l’últim lloc i davant de la sorpresa de propis i estranys va iniciar el torneig amb dues sensacionals victòries davant Geller i Korchnoi, dos dels favorits per al primer lloc?

28. Durant els anys vint, Alekhine i Capablanca eren considerats els dos escaquistes més forts del món, però justament en aquella dècada hi va haver un torneig en el qual algú els va batre a ambdós, qui va ser?

29. El primer torneig categoria 18 que es va jugar al món es va dur a terme a comeníçaments dels noranta en Regio Emilia, Ití lia. Van participar Kárpov i Kaspárov, els dos gegants de l’època; però curiosament cap d’ells no va guanyar, sinó que va guanyar un altre jugador que a més va batre a ambdós. Qui va ser?

30. Més o menys per la mateixa època hi va haver un jugador que de manera sorpresiva va guanyar un fortí­ssim torneig, derrotant en el camí­ de Kárpov, Kaspárov i Anand (els tres grans). Qui va ser?

31. Quin va ser el jugador que, en capturar una peíça del seu oponent que li assegurava el guany de la partida i del torneig, la va llaníçar alegrement cap a enrere?

32. Quin Campió Mundial es va retre en alguna ocasió llaníçant furiós el seu rei a través de la sala de joc?

33. Quin gran jugador se’l va acusar d’haver inventat una partida molt bella, a causa que la combinació tan brillant i perfecta es considerava impossible de calcular completament al tauler?

34. Quin Campió Mundial va inventar una partida i la va incloure com a verdadera en un llibre sobre les seves millors partides?

35. Pels anys trenta, hi va haver un fort escaquista asií tic, que era esclau (serf) i tanmateix va arribar a ser campió de l’Imperi Brití nic, va derrotar Capablanca, a Flohr, a Rubinstein i molts altres il·lustres noms; i després va abandonar els escacs perquè, segons ell, «era un joc molt difí­cil». A Anglaterra el van honrar publicant un llibre de les seves millors partides. De qui estem parlant?

36. En una Olimpí­ada, un escaquista mexicí  va tenir la “gosadia» de suspendre una partida i posar al sobre la seva jugada secreta, la qual deia «em rendeixo. De qui estem parlant?

37. En una partida de Campionat Mundial, un dels contendents no estava segur si podia enrocar-se en un moment donat, perquè la seva torre passava per una casella atacada, mes no el seu rei. Va decidir aixecar-se i preguntar a l’í rbitre si en aquesta posició era possible l’enroc o no. L’í rbitre el va mirar uns segons amb cara de sorpresa i li va assegurar que sí­. Quin escaquista va protagonitzar aquest incident?

38. Quin jugador va inventar una partida amb una combinació bella i original i la va publicar en una revista, però no com el guanyador sinó com el perdedor d’aquesta partida?

39. Recordes el nom d’un excampió mundial (ja mort) a qui li van preguntar en certa ocasió si era possible que alguna dona arribés a ser campiona mundial entre els homes algun dia, a la qual cosa va respondre: «algun dia sí­, potser dins de 500 anys» ?

40. Quin escaquista va proposar disputar un partit amb la campiona mundial oferint l’avantatge d’un cavall a cada partida?

41. Recordes el nom d’un campió mundial que va assegurar que podria vèncer Déu donant-li fins i tot avantatge de peó i sortida?

42. Durant un campionat mundial per correspondència, un dels aspirants al tí­tol va anotar la seva jugada en una partida crucial, la va dipositar a la bústia de correus i després va descobrir que era un error que li costaria la partida. Llavors va tractar d’obrir la bústia per treure la carta, però al no poder fer-ho, va estacionar el seu cotxe davant la bústia i es va passar tota la tarda i tota la nit en vigí­lia esperant que arribessin els del servei postal a treure les cartes, fins que per fi a les 6 del matí­ va explicar la seva situació al carter que va arribar, es va identificar i aquest va accedir a tornar-li el sobre. Qui va ser el protagonista d’episodi tan singular?

SOLUCIONS

1. Svetozar Gligoric, perquè en aquesta ocasió els búlgars van convidar dos jugadors iugoslaus al seu campionat i els iugoslaus, al seu torn, van convidar dos jugadors búlgars.

2. A) Blackburne; B) Morphy; C) Winawer; D) Steinitz; E) Tal; F) Korchnoi; G) Kasparov; H) Anand; I) Kasparov una altra vegada.

3. Immediatament després del primer, també a Londres 1851.

4. Rubén Fine.

5. Smyslov i Kárpov

6. Andreas Lilienthal.

7. Steinitz, Blackburne i Zukertort.

8. El Dr. S. Tarrasch

9. Alkekhine vs. Euwe el 1937, ja que Botvinnik, Keres, Reshevsky, Fine i probablement Flohr i Capablanca eren considerats per tots superiors als dos esmentats.

10. Tigrán Petrosián als 13 anys.

11. Michael Adams.

12. Max Euwe.

13. Harry Nelson Pillsbury, a Hannover 1902.

14. Pablo Morphy, el 1862.

15. Giovanni Leonardo, el 1587.

16. Pablo Morphy. L’únic torneig que va jugar en la seva vida va ser el de Nova York 1857, el qual va guanyar.

17. Efim SR. Bogoljubov

18. Ignacio Kolisch.

19. Capablanca, Euwe, Smyslov, Tal, Spassky.

20. Anatoly Kárpov.

21. Alejandro Alekhine, que sempre va tenir afició per les dones molt més grans que ell.

22. Ratmir Kholmov (o Jolmov).

23. Emanuel Lásker.

24. Ratmir Kholmov, en el Capablanca Memorial de 1965, torneig, que Fischer va jugar per teletip des de Nova York.

25. César Muñoz de Ecuador

26. Larry Christiansen.

27. Miguel Cuéllar de Colòmbia, en l’Interzonal d’ Estocolm, 1962.

28. Ricardo Réti, a Nova York 1924.

29. Vishy Anand.

30. Vassily Ivanchuk, en Linares 1991.

31. Adolfo Anderssen en Baden Baden 1870.

32. Alejandro Alekhine.

33. A Rubinstein, a la seva partida contra Rotveli, 1907.

34. Alekhine, una partida apòcrifa contra Grigóriev, en la qual en un moment hi havia cinc dames al tauler.

35. Mir Sultán Kahn. «Sultán» era el seu nom i no un tí­tol dignatari.

36. Carlos Escondrillas, a la seva partida davant el gran mestre alemany Helmut Pfleger.

37. Korchnoi, en una partida contra Kárpov.

38. Carlos Torre, la partida en qí¼estió va ser suposadament perduda per ell contra Edward Z. Adams, home per qui sentia molta estimació i agraí¯ment per l’ajuda brindada a ell anys enrere.

39. Max Euwe.

40. Bobby Fischer va oferir aquest avantatge a la campiona mundial Nona Gaprindashvili, mes aquesta va refusar jugar.

41. Guillermo Steinitz.

42. Cecilio Purdy a Austrí lia 1951.

Aviso legal | Sobre la web | © 1995-2007 Generalitat de Catalunya

Deja un comentario