Rashid Gibiatovich Nezhmetdinov (1912-1974)

Nezhmetdinov va néixer a Aktubinsk, Imperi Rus, en el que avui és Aktobe, Kazakhstan, d’ètnia tàrtara. Nezhmetdinov tenia un talent natural tant per als escacs com per les dames. Va aprendre els escacs veient a altres jugar en un club d’escacs, amb la qual cosa va desafiar a un dels jugadors, va guanyar, i després va desafiar a un altre jugador, guanyant aquest joc també. Als 15 anys va jugar el Torneig de Pioners de Kazan, guanyant els 15 jocs. També va aprendre a jugar dames en aquest moment.

Durant la Segona Guerra Mundial, Nezhmetdinov va servir en l’exèrcit, retardant així el progrés de la seva carrera ajedresística fins a 1946.

Nezhmetdinov era un jugador imaginatiu, d’atac, capaç de guanyar a qualsevol en el món. La FIDE li va concedir el títol de Mestre Internacional pel seu segon lloc darrere de Korchnoi a Bucarest 1954, l’única vegada que va poder competir fora de la Unió Soviètica. Malgrat la seva extraordinari talent, mai va poder obtenir el títol de Gran Mestre.

Nezhmetdinov va guanyar una sèrie de partides contra campions del món com Tal Spassky. També va tenir èxit davant grans mestres de talla mundial, com ara Bronstein, Polugaevsky i Geller.

La partida Polugaevsky-Nezhmetdinov, 28th RSFSR Championship, Sochi 1958 és considerada com una de les millors partides d’escacs de la història, després d’un brillant sacrifici de dama per part de Nezhmetdinov. I altre brillant entrega de dama a la partida Nezhmetdinov-Chernikov, Rostov 1962.

 

Mikhaïl Botvinnik  «Ningú veu combinacions com Rashid Nezhmetdinov.»

Lev Polugaevsky     «És mestre més gran de la iniciativa.»

David Bronstein      Nezhmetdinov és un virtuós dels escacs combinatius.»

Mikhaïl Tal             «Les seves partides revelen la bellesa dels escacs i et fa enamorardels escacs, no tant pels punts i els primers llocs, sinó per la meravellosa harmonia i elegància d’aquest món en particular.»

Rashid Gibiatovich Nezhmetdinov I Mikhail Tal, aquesta foto és de 1957. Nezhmetdinov felicita a Tal per haver guanyat el Campionat de la URSS.

Té la dubtosa glòria d’haver estat un jugador d’elit i no obstant això mai aconseguir el títol de gran mestre. Té un score positiu contra el gran Mikhaïl Tal (+3) i ni més ni menys amb l’estil superagresiu que definia el campió del món. Era un mestre de l’atac, un virtuós de la iniciativa. Potser per això mai assoliment aprofundir en els misteris del joc posicional, i possiblement aquest defecte li va impedir aconseguir majors altures.

 

Aqui teniu un arxiu zip amb les partides (clicant a l´enllaç):

Rashid-Nezhmetdinov-Todas-sus-partidas-ganadas-

 

Deja un comentario