Mites i llegendes (XV)

La llegenda del Tribut

La llegenda explica que el rei persa Nushirwan (521-578) va acceptar rebre al saló del tron de palau a una ambaixada del rei Devasarma, el «Gran Rei de les Cinc índies», aleshores tributari del gran imperi persa.

foto-llegenda-tribut

En homenatge a la seva sobirania, l’ambaixador va dipositar als seus peus un tauler d’escacs juntament amb les peces de vori i banús. Però el tauler venia acompanyat d’una carta en la que el rei indi, del seu puny i lletra, deia: «…Us prego examineu aquest joc i el sotmeteu a l’estudi dels més grans savis del vostre regne. Deixeu-los deliberar amb deteniment per descobrir, si poden, els principis d’aquest joc meravellós. Si aconseguiu conèixer el seu secret, us prometo reconèixer-me com a tributari de Vostra Majestat. Per contra, com que estí  clar que no ens igualeu en ciència, sereu Vos qui s’haurí  de sotmetre a pagar-me tribut, perquè la veritable grandesa de l’home consisteix en la seva saviesa i no en els territoris, els exèrcits i els tresors.»

foto-tribut-2

El rei Nushirwan va meditar sobre el contingut de la carta. Després va examinar acuradament el tauler i les peces i va fer algunes preguntes sobre la seva naturalesa i el seu ús.

«Majestat? li va respondre l’ambaixador indi. El que desitgeu saber només s’aprèn jugant el joc; l’únic que puc dir-vos és que el tauler representa un camp de batalla i que les peces són les forces en ple combat».

foto-tribut-3

El rei persa va demanar set dies per reflexionar, i, arribat el vuitè dia, es va comprometre a jugar una partida i a reconèixer la inferioritat del seu regne en cas de no descobrir el secret.

Passava el temps acordat sense cap resultat positiu, i, quan l’enigma semblava ja impossible de resoldre, Wujurgmitr, primer conseller del rei, es va oferir a resoldre’l l’últim dia del termini. Aleshores, es va tancar amb el joc en un lloc reservat del palau; va examinar el tauler i cada una de les peces i es va endinsar-se en les possibilitats del seu funcionament, fins que, per fi, tota la veritat se li va revelar. En aquell moment va sortir corrent de l’habitació en la qual es trobava per buscar el rei i, quan el va trobar, li va dir: «He aconseguit descobrir la naturalesa del joc!».

Més tard, la cort es va reunir per informar a tothom de la bona notí­cia.
Passats uns dies, va arribar a palau l’ambaixador del rei Devasarma i va repetir davant del rei persa el missatge del seu sobirí .

Aleshores li va explicar la naturalesa del tauler, l’ordenació de les peces i els seus moviments davant d’una assemblea multitudiní ria muda d’admiració. Llavors l’ambaixador indi es va retirar, considerant Wujurgmitr com un home la intel·ligència del qual era superior a la dels simples mortals, mentre que el rei persa, agraí¯t, va omplir el seu conseller dels favors i dignitats més grans.

Deja un comentario