Mites i llegendes (IX)

La llegenda del Rei Iadava

Diu la llegenda que en temps remots vivia a l’índia, a l’apartada regió de Taligana, un generós Rei anomenat Iadava, el qual havia perdut en una recent batalla al seu fill, el prí­ncep Adjamir.

libro_2small1

La tristesa i l’angoixa va envair al Rei i el van portar a un profund estat de malenconia que el va separar de la vida pública de la seva proví­ncia; el Rei no entenia com havent guanyat la batalla, el seu fill, el prí­ncep, hagué de perdre la vida. Els seus ministres i cortesans van fer l’impossible per distreure al seu Rei; bufons, malabaristes, endevins i afamats músics i ballarins van desfilar davant el trist Rei; però tot plegat no va servir per a res.

almovarid_chess1

Assabentat d’això, un modest jove anomenat Sissa, del poble de Lahur, va crear un joc prou interessant per tal que pogués distreure’l dels seus múltiples pesars, li fes comprendre els errors de la seva campanya militar i li obrí­s novament el cor a l’alegria. Sissa va comparèixer davant el sobirí  i va procedir a obrir una caixa en la que hi guardava un bell tauler de 64 caselles i un joc de peces de fusta tallada. Seguidament, va explicar al seu Rei que es tractava simplement d’un joc en el qual participaven dues persones, les quals tindrien a la seva disposició dos exèrcits; cadascun d’ells integrat per la infanteria, (formada per vuit peces petites anomenades peons); dos elefants (artilleria pesada), dos cavalls (cavalleria), dos visirs (consellers) i una reina amb el seu rei. Tan senzilla i clara va ser la presentació que poques hores després el rei coneixia ja les regles bí siques de l’invent de Sissa, el joc d’escacs, i s’animava a convidar als seus ministres per a jugar partides en les quals poguessin exhibir la seva intel·ligència i talent militar.

Aquestes primeres partides van ser molt profitoses perquè li van ensenyar sobre la necessitat de planificar les accions, la de lluitar permanentment per per l’assoliment dels objectius i de sacrificar en ocasions coses valuoses en pro del benestar de la majoria. A més, va aprendre sobre els errors comesos en combat permetent-li comprendre la importí ncia de la mort del seu fill, el prí­ncep Adjamir, en la victòria obtinguda per a la permanència del regne de Taligana.

Dies després, molt entusiasmat el Rei Iadava va comeníçar a incorporar-se a la vida pública, a atendre els assumptes d’estat i les necessitats del seu poble.

Deja un comentario