La introducció dels rellotges ens els escacs

Curiositats sobre la utilització del temps en una partida d’escacs

Abans que s’inventessin els rellotges d’escacs l’any 1862 a Londres, amb la introducció de rellotges de sorra, es van produir algunes anècdotes relacionades amb l’administració del temps de les partides que feien alguns jugadors.

a8611db01ae957ed3ed2b381a7f2bc8b_full_jpg

Els jugadors no tenien lí­mit de temps i els secretaris del torneig l’únic que podien fer era intentar exercir una certa pressió psicològica sobre els jugadors mitjaníçant l’anotació en el seu protocol del temps aprofitat per cada jugador, a part d’altres observacions. Però, tal i com podreu comprovar, a la prí ctica, de ben poca cosa els servia. Inclús en una ocasió un organitzador va haver d’escriure en el seu protocol: “Són les 24 hores de la mitjanit: a l’ajornar la partida, els dos jugadors s’han quedat adormits sobre el tauler”.

rellotge-colleccionites

Per aquest motiu, es van produir alguns casos molt curiosos relacionats amb el temps emprat per a realitzar les jugades.

El primer exemple va ocórrer en el transcurs del matx entre els mestres més forts de la 1a meitat del segle XIX, George Alcock MacDonnell i De La Bourdonnais, que es va celebrar en el Westminster-Chessclub de Londres l’any 1834. En aquella època, normalment una partida s’allargava des del migdia fins al voltant de les 7 de la tarda i, si era necessari, es reprenia l’endemí  al matí­. Doncs bé, durant la partida, el jugador anglès va necessitar en repetides ocasions més o menys 90 minuts per a estudiar i efectuar una jugada. Davant d’aquesta situació, al francès De la Bourdonnais se li va esgotar la paciència i ho va expressar mitjaníçant sorolloses converses i riallades.

Un altre cas semblant li va passar a Paul Morphy l’any 1857 durant el seu primer torneig en territori americí  contra Louis Paulsen. En aquest enfrontament, Morphy només va poder aguantar la “lentitud” del seu contrincant grí cies a la gran paciència que va tenir en les infinites hores d’espera, fins que el seu contrincant es va dignar a moure peíça. Estí  clar que, en moltes ocasions, el “factor temps” era una lara estratègia legal en el món dels escacs.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

PAUL MORPHY
PAUL MORPHY

L’any 1852, durant un campionat en el que hi participaven els millors jugadors de l’època, totes les partides que van disputar Howard Staunton i Elijah Williams van durar entre 15 i 20 hores. Per tant, no és d’estranyar que Howard Staunton, després de diverses hores d’espera per una jugada del seu adversari, abandonés la partida, havent arribat a un resultat total de 6:2 punts al seu favor durant l’esdeveniment. Però se li va acabar la paciència…

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

HOWARD STAUNTON
HOWARD STAUNTON

Estí  clar que la introducció de rellotges de sorra a partir de 1862 va ser un veritable alleugeriment per als organitzadors i jugadors.

rellotge-8

No obstant això, no es van introduir al món dels escacs els rellotges de commutació reciproca fins l’any 1883. I, des d’aleshores fins avui han vingut cumplint la seva missió: evitar les estratagemes que molts utilitzaven per acabar amb la paciència dels seus contrincants.

rellotge-29

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

LABOURDONNAIS
LABOURDONNAIS
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario