Foto trucada matx CAPABLANCA-ALEKHINE

La foto trucada

En aquest article us expliquem la història de la foto del matx Capablanca-Alekhine.

foto-trucada

Es tracta d’una foto molt borrosa i que estí  molt difosa per Internet com la foto del matx pel Campionat del Món a Buenos Aires de l’any 1927. I gairebé tothom ho té entès d’aquesta manera. Però el cert és que podem afirmar que la foto, gairebé amb un 100% de seguretat, estí  trucada.

La veritable història de la foto es pot trobar en una magní­fica pí gina d’Edward Winter a Chess History Center.

Winter diu que el primer a observar la falsificació d’aquesta foto va ser Luca D’Ambrosio, Bolzano, Ití lia, que en analitzar la llum, el fons i d’altres detalls va arribar a aquesta conclusió.

Però també hi ha altres motius per a creure-ho, com ara la posició que apareix en el matx de Nimzowitsch contra Alekhine el 7 de maríç de 1926 a Semmering. La taula, el rellotge i la paret coincideixen amb el que es veu en altres fotos d’aquest torneig.

2-fotos-capablanca-vs-capa

Per altra banda, s’ha de tenir en compte que la foto de Capablanca és la imatge invertida d’un retrat seu publicat a la pí gina 14 de «1. Extra-Ausgabe «de Kagans Neueste Schachnachrichten a finals de l’any 1925 o principis de 1926.

í‰s difí­cil saber la finalitat d’aquesta falsificació, però aparentment no hi ha fotos del matx en el moment de jugar-se. La foto que s’ha de considerar oficial, tampoc mostra un moment del matx sinó als jugadors i a l’í rbitre posant per al fotògraf. Una cosa que es pot intuir en veure la manca de rellotge.

Winter dóna diversos exemples de com aquesta falsificació apareix en moltes publicacions.

Com a curiositat final, cal esmentar que molt recentment va aparèixer la mateixa foto en un segell d’í€ustria.

segell-capa-alekhine

Deja un comentario