Un astronauta suec juga als escacs des de l’espai.
Recordeu l’astronauta Greg Chamitoff que fa més o menys un any , a bord de l’Estació Espacial Internacional, va reptar a l’equip de la Terra a un duel d’escacs astroní utic? Doncs bé, ara l’astronauta europeu Christer Fuglesang, de Suècia, ha fet el mateix en una partida contra els seus compatriotes al planeta. L’enlairament va tenir lloc el passat 24 d’agost i tothom en podia prendre part.
El diari més important de Suècia («Dagens Nyheter«) estí cobrint la partida d’escacs entre l’astronauta suec Christer Fuglesang i els seus compatriotes.
Set astronautes posant per a una foto de la tripulació STS-128. Christer Fuglesang és el tercer de la dreta. [fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»][Fotos de la Nasa]
Durant l'»odissea a l’espai», el Sr. Fuglesang (el cognom significa «cant d’ocell»), s’enfronta en una partida d’escacs contra el públic a Suècia. El diari «Dagens Nyheter» ha cobert la partida jugada a jugada en la seva edició impresa. Qualsevol pot apuntar-se al duel amb el Sr. Fuglesang a través d’Internet. Els presentadors escolliran tres moviments, dels quals el públic (que porta les negres), en podrí elegir un per votació a través d’Internet. Aquell moviment que rebi la major quantitat de vots serí emès a l’espai exterior.
A què es dedica Fuglesang, quan no estí jugant als escacs? Aquí el podem veure en plena feina:
Aquí el podem veure durant les activitats fora de la nau (EVA) a l’Estació Espacial Internacional ISS. [Fotos de la Nansa]
«Serí molt entretingut», va comentar Christer Fuglesang. «He jugat als escacs des que tenia sis anys. M’encanta aquest joc».
El Sr. Fuglesang no podrí jugar en un tauler normal. La falta de gravetat li crearia seriosos problemes a l’hora de col·locar les seves peces i fer que es quedin a les seves caselles. Tanmateix, com sempre, la gent de la NASA troba solucions per a tot. El Sr Fuglesang disposa d’un tauler i unes peces especials, fetes amb Velcro.
En la seva joventut, el Sr. Fuglesang era jugador de club i avui en dia és membre de l’Acadèmia d’Escacs de Suècia i vol promoure els escacs. «Estem molt orgullosos de poder organitzar competicions com aquesta», comenta Unt, de l’Acadèmia d’Escacs de Suècia. «Tant de bo així els escacs rebin molta atenció».
D’altres van a la feina en cotxe o tren… Christer utilitza aquesta bestiola…
Els primers moviments es van realitzar des de la base a terra i quan el Sr Fuglesang ha estat a l’espai exterior, ha seguit amb la partida espai – Terra.
El primer moviment de Fuglesang va ser 1. d4 i els moviments realitzats fins ara han estat:
Fuglesang,Christer – Dagens Nyheter readers [D23]
ISS-Sweden Zurich, 20.08.2009
1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Cf3 Cf6 4.e3 Ag4 5.Axc4 e6 6.h3 Ah5 7.0-0 Ae7 8.Cc3 – La posició final es mostra en la primera de les imatges mostrades anteriorment.
De fet, anteriorment ja s’havia portat a terme una iniciativa molt semblant: l’any passat, un astronauta de la NASA va reptar als terrestres.
El 29 de setembre de 2008, a HOUSTON es va celebrar un duel d’escacs «Terra vs. Espai» i tothom va poder ajudar l’equip de la Terra a guanyar. La NASA i la Federació Nord-Americana d’Escacs (U.S. Chess Federation – USCF) van organitzar conjuntament el primer duel d’escacs públics entre l’astronauta de l’estació espacial ISS, Greg Chamitoff, i els habitants de la Terra.
Els jugadors principals va ser els nens del jardí infantil, a través de l’equip del tercer grau del Campionat d’Estats Units per equips i els seus companys de club de l’Escola Primí ria Stevenson de Bellevue, Washington. Els campions del K-3 escollien fins a quatre possibles moviments quan li tocava a la Terra. Després el públic podria votar quina havia de ser la jugada de la Terra.
«Durant els últims 10 anys, l’estació espacial ICC (International Space Station) ha estat una important plataforma per aprendre sobre la vida en l’espai exterior. “Estem molt il·lusionats amb l’oportunitat de veure-hi involucrats no només els joves estudiants, sinó també un gran públic en aquest únic duel d’escacs», va comentar Heather Rarick, directora cap del vol de l’actual missió espacial en el Centre de la NASA Johnson Space Center a Houston.
«Esperem que l’emoció i l’interès que crearí aquesta partida, inspirarí als estudiants a interessar-se pels escacs», va indicar el Director Executiu de l’USCF, Bill Hall. «Els escacs són una eina molt apropiada per fer que els estudiants s’interessin per la matemí tica i perquè desenvolupin les capacitats necessí ries per incloure exigents reptes mentals. Aquestes són les nostres metes per a la col·laboració amb totes les escoles de la nació».
Chamitoff, un enginyer aeroní utic, viatjant entorn de la Terra a unes 210 milles de distí ncia i a cinc milles per segon a bord de l’Estació Espacial Internacional, és un aficionat als escacs. Portava un joc d’escacs al seu equipatge quan va arribar al complex del STS-124 de la missió del space shuttle el juny d’aquest any. Chamitoff ha posat Velcro a les peces d’escacs per evitar que vagin flotant per tota la nau a causa de la falta de gravetat. Ja va disputar un duel escaquístic de llarga distí ncia en el seu temps lliure amb l’estació de control a Terra. Fins ara, encara estí invicte.
El control de temps per als terrestres serí a un moviment per dia i només els caps de setmana. í‰s possible que vagi a ritme encara més lent perquè Chamitoff només realitzarí els seus moviments si la cí rrega de treball que té allí a dalt li ho permet.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]