Escacs a les presons

Dues fotos que van guanyar un premi

La primera foto és obra de Ken Light, fotògraf nord-americí  que va passar tres setmanes documetant-se sobre el dia a dia dels presos condemnats a mort a a presó d’llis I, a Huntsville (Texas). El resultat d’aquesta feina va ser el llibre «Texas Death Row», editat per la Universitat de Mississippi l’any 1997.

foto-escacs-presons

La imatge mostra dos presos al corredor de la mort jugant una partida d’escacs en un tauler fet a mí  per ells mateixos.
Poques vegades la representació dels escacs en l’art transmet una sensació de tristesa i desesperaníça comparables a la d’aquesta imatge.

I la segona imatge va ser presa pel fotògraf brití nic Laurie Sparham i mostra un intern de la presó cubana de mí xima seguretat de Moniato (Santiago de Cuba) que estí  jugant als escacs amb un company d’una cel·la adjacent.

foto-escacs-preso-2

Probablement, el joc d’escacs que estan utilitzant és obra dels propis reclusos : el tauler és un simple tros de cartró en el qual s’han dibuixat les caselles blanques i les peces també semblen fetes a mí . El diari, suposem, deu servir per empènyer el tauler i posar-lo a l’abast de l’altre jugador.

Aquesta foto va obtenir una menció d’honor en la categoria de vida quotidiana en l’edició de l’any 1987 de World Press Photo.

Deja un comentario