Els escacs i el signe de la creu

Els escacs i el signe de la Creu (problema de Gumpel, 1878)

“El signe de la Creu” s’ha obtingut d’un conegut problema d’escacs compost l’any 1878 per Charles Godfrey Gumpel, el que també fou creador de l’autòmat d’escacs Mephiste. El problema està extret d’un mat en set que va ser titulat en anglès «How the Devil was caught» («Com va ser capturat el dimoni») i publicat el mateix 1878 a la revista La Strategies.

2-fotos-signe-creu

La llegenda que embolcalla aquest problema d’escacs és força curiosa. Paolo Boi, il Siracusa, havia jugat i perdut en diverses ocasions amb una bella noia. Mentre estava jugant amb ella una altra partida d’escacs, es va arribar a la posició del  diagrama següent.

problema-escacs-gumpel-signe-de-la-creu

Paolo Boi va ser en aquest moment, per revelació divina, que la noia era el propi Satanàs. Llavors, il siracusa va decidir obtenir la pau interior i, en aquest mateix instant, la inspiració divina el va ajudar a concebre el pla guanyador:

1. Txg7 + Rf6

2. Dxc6 + Txc6

3. Txc6 + Dd6

4. Txd6 + cxd6

5. Cc7

Moment en el qual el diable va fer un crit esgarrifós i va fugir corrents espantat després de produïr-se:

5 … d5

6. Cxd5 Re6

7. TE7 + +

Però la pressa no era perquè li fessin escac i mat, sinó perquè les  peces que quedaven sobre el tauler havien quedat formant la senyal de la Santa Creu.

ajedrez-signo-de-la-cruz1
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deja un comentario