Els Atacs Dobles de DAMA en els escacs

Atacs dobles de dama en els escacs

En l’obertura hi solen haver casos molt elementals en els quals la dama pot guanyar material, però en les posicions en què realment la dama és un element efectiu són al mig joc i en els finals. Quan el mig joc ja està avançat, la posició s’obre. Això afavoreix aquesta poderosa peça capaç de caçar les peces i els peons desprotegits que es troben al seu abast. A les posicions en les quals el rei enemic està exposat als escacs, la dama és vital.

3-fotos-dama

En l’exemple 3, aquest tipus de posicions es pot apreciar bé, ja que les blanques entreguen el cavall a canvi d’aconseguir que el rei negre quedi exposat a qualsevol tipus d’amenaça. Poc després, segueix un escac doble que recupera la peça perduda i, a més, guanya qualitat.

chess-the-queen-is-the-most-powerful-piece-on-the-chess-board1

POSICIONS TÍPIQUES PER A UN ATAC DOBLE DE DAMA

1) Juguen negres

quadre-1-dama

S’han efectuat algunes jugades i les blanques han comès un error. Amb  l’escac 1 … DA5 +, les negres guanyen l’alfil de «G5».

2) Juguen blanques

quadre-2-dama

1.Dd5 + crea un atac doble al fer escac sobre el rei negre, atacant al mateix temps l’alfil de «c5». Aquesta forquilla guanya l’alfil.

3a) Juguen blanques

quadre-3-dama

El salt de cavall 1.Cd5!  ataca dama i torre al mateix temps, de manera que les negres accepten el sacrifici: 1 … exd5 2.Dxd5 + (3b).

3b) Juguen negres

quadre-4-dama

La dama blanca fa un escac doble al rei negre i a la torre. De qualsevol manera que les negres responguin a l’escac, les blanques capturen amb 3.Dxa8 + a la jugada següent.

Deja un comentario