El nom de les peces d’escacs
Amb la invasió dels àrabs, arriben els escacs a la Península Ibèrica al segle VIII. En aquesta època, la dama no existia, era l’alferza el que ocupava aquesta casella, però amb un moviment molt més limitat, com figurava en un còdex del segle XIII d’Alfons X el Savi.
Després de l’arribada dels escacs a Europa, el joc es va anar transformant fins arribar a ser el joc que avui coneixem. Les peces es transformen en el que avui són, amb aquest record de la societat medieval, rei, reina, cavall (en representació del cavaller), torre i bisbe, que substitueix a un elefant que a Europa no existeix com a arma de guerra, tot i que en català encara conserva el nom d’alfil (elefant en àrab).
Va ser en el segle XV i a València quan apareix per primera vegada la dama en un manuscrit Scachs d’amor, en el qual figuren composicions en català i de poetes valencians. Uns anys més tard, l’any 1495 es publica a València i en català, el llibre de Francesc Vicent “Llibre dels jochs Partits dels schachs”, considerat el primer tractat d’escacs publicat al món, i en el qual hi figura també la dama, no apareixent en cap documentació anterior ni coetània a ambdues obres. Neix doncs a València, a finals del segle XV la dama, inspirada en la Reina Isabel la Catòlica just a l’inici del Renaixement.