Curiositat sobre… DUZ ZHOTIMIRSKY

Duz Zhotimirsky, una mica trampós i xantatgista

Aquest mestre ucranií  va ser un dels millors jugadors de la seva època, tot i que no va arribar mai al nivell dels súper elit. Malgrat això, va donar més d’una sorpresa a Lasker, Rubinstein, Nimzowitch i d’altres.

rei-tombat

Era conegut pel seu carí cter extravertit. En una ocasió, es va enfrontar amb David Bronstein en el moment més í lgid d’aquest. El simpí tic mestre va plantejar el gambit de rei, amenaíçant al seu contrincant a acceptar-lo o, de no fer-ho, no tornaria a jugar amb ell mai més. Però Bronstein no podia acceptar que tota una llegenda no volgués jugar més amb ell, pel que va prendre el peó f del seu rival. Fins i tot va plantejar l’antiga forma de defensar el peó del gambit, amb 3…g5. Però Bronstein estava en un excel·lent moment de forma i aviat va posar en dificultats al veterí  mestre ucranií , qui, després d’haver realitzat la seva jugada, va veure que no era correcta, i va decidir rectificar. Bronstein, igual que abans, no va dir res, però sí­ els í rbitres, davant una clara violació del reglament.

Immediatament, l’ucranií  va dir que només estaven jugant una partida entre amics, així­ que no s’havia de fer cas al reglament, i, mirant a Bronstein, li va preguntar si tenia algun problema. David, molt correcte per la seva simpatia i veneració envers el vell mestre, va dir que no li importava. Així­ que va tornar enrere la jugada. Tot i això, va perdre en només 19 jugades, tot i haver “imposat” al seu contrincant com havia de jugar i d’haver rectificat un moviment.

Transcrivim la partida: 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Cf3 g5 4.h4 g4 5.Cg5 d5 6.exd5 h6 7.De2+ Ae7 8.Ce4 f5 9.Cf2 Cf6 10.d4 0-0 11.Axf4 Cxd5 12.Dd2 Cxf4 13.Dxf4 Rg7 14.Ae2 Et8 15.0-0 Ad6 16.Dd2 Dxh4 17.Td1 f4 18.Cc3 f3 19.gxf3 Dh2+ i negres abandonen.

Al final, tot va acabar com havia d’acabar i es va demostrar que les trampes al final es paguen.

Deja un comentario