Consells per a principiants

Consells Prí ctics per a Principiants

1. – En l’obertura, evita moure la mateixa peíça dues vegades. Això ajudarí  a aconseguir un desenvolupament rí pid.

2- En l’obertura, realitza pocs moviments de peons. Només els necessaris per alliberar les peces.

3. – Mou el seu peó de e4 o d4 com a primer moviment. í‰s el peó que permet un desenvolupament més rí pid.

4. – Tracta de controlar les caselles centrals (d4 d5 e4 e5). Des d’allí  es domina tot el tauler.

5. – Enroca’t rí pid. Allibera el teu alfil i torre. Això porta al rei cap a un lloc segur i a la torre al joc pel mig. I, al mateix temps tracta d’evitar que el teu rival s’enroqui, si és possible, sense sacrificar material.

6. -Desenvolupa els cavalls abans que els alfils.

7. – Evita col·locar cavalls i alfils a la vora del tauler. Dominen menys caselles.

8. – Quan capturis amb peó, fes-ho sempre cap al centre, si és possible. Els peons centrals són més forts.

9. – Utilitza els peons per defensar les teves peces majors, mai no utilitzis les teves peces majors per defensar peons. Això ajudarí  que les teves peces majors estiguin disponibles per a dur a terme l’atac.

10. – Pregunta’t a tu mateix «Si jo fos el meu oponent, quin seria el meu pròxim moviment? » Llavors troba la forma d’evitar aquest moviment o un pla que faci que aquesta jugada no sigui la millor per a tu.

11. – Evita donar escacs sense utilitat. Només és una pèrdua de temps.

12. – Si tens avantatge de material, encara que sigui lleu, no dubtis de canviar peces, això farí  que l’avantatge s’incrementi cap al final, quan queden poques peces. Ex. Si tens 5 peons contra 4, tens un 20% d’avantatge. Si tens 2 peons contra 1 tens el doble, sent la diferència de peons la mateixa.

13. – Recorda que un alfil sol pot recórrer el 50% del tauler. (Les caselles blanques o negres segons quin alfil sigui). Però un sol cavall pot recórrer tot el tauler. (Les caselles d’ambdós colors alternativament en cada moviment). Això és important si has de decidir quina peíça sacrificar o canviar abans del final del joc.

14. – Els peons són insignificants al principi, però es van convertint cada vegada més importants a mesura que s’apropen a la vuitena lí­nia i poden convertir-se en peces majors (sobretot dames). No els subestimis.

15. – La majoria de les peces treballen millor en conjunt amb d’altres que si estan separades per tot el tauler.

16. – No intentis buscar oportunitats de dobles amb cavall o peons. í‰s millor buscar la forma de crear-los, temptant el teu oponent amb petits sacrificis.

17. – No sacrifiquis material sense veure com el pots recuperar o si no com li dóna mat el rei contrari.

Deja un comentario