UNA COMBINACIí“ DIABí’LICA

UNA COMBINACIí“ DIABí’LICA
juleswellingdiagrama
?L’origen d’aquesta posició és bastant misteriós. En alguns llocs diuen que és una posició que mai no s’ha donat en una partida i que l’autor de la creació és G. van Breukelen, que va publicar el problema a la revista alemanya a Schakend Nederland.
Però hi ha fonts bastants fiables que diuen que va ser Jim Plaskett ((http://www.chessbase.com/puzzle/puzz16a.htm)) el que va aparèixer amb el problema en un important torneig d’elit a Brussel·les el 1987, portant de cap a tots els super-GM allí  presents, excepte a Tal, qui va aconseguir resoldre’l després d’un llarg passeig per un parc mirant al cel.
Després també hi ha qui assegura que va ser un desesperat taxista el que li va plantejar el problema a Tal, i hi ha qui assegura que Breukelen va compondre el problema en els anys 70 explicant-lo a alguns amics i que no es va decidir a publicar-ho fins als 90.

Existeix una altra versió sobre l’autoria d’aquesta obra mestra. Diuen que aquesta posició es va donar a la partida ChigorinTarrasch, jugada a Sant Petersburg el 1907. Arribats al moment del diagrama, el blanc va abandonar veient que no tenia esperances, ja que té peíça i dos peons de menys i el seu peó que hi ha a la setena fila no coronarí  mai a causa de l’amenaíça del doble del cavall a f7.

Però un camperol georgií  afeccionat als escacs i incondicional seguidor de Chigorin, pensava que el seu Gran Mestre adorat no podia haver perdut aquesta partida, i va comeníçar a analitzar la posició, en estones lliures, en un petit tauler de butxaca buscant una llum d’esperaníça per a les blanques.

Passaven els anys i ell continuava pensant la mateixa posició una i altra vegada. 16 anys més tard, va trobar la solució… ¡ ¡ les blanques guanyen!!!

Eufòric, va enviar el problema i la solució a la revista 64, que en aquella època tenia el campió mundial Tigran Petrosian com a editor en cap. Segons la llegenda, Petrosian va guardar la carta en un calaix sense obrir-la. Anys més tard, Karpov va rellevar a Petrosian en el seu cí rrec i Mikhail Tal treballava amb ell. Un dia, Tal va trobar entre tota la documentació dels calaixos, una vella carta d’un camperol. Sempre disposat a llegir qualsevol cosa per obtenir noves idees, Tal va llegir la carta del camperol, seguint les seves aní lisis i comentaris. Una vegada acabada, prí cticament va obligar a Karpov a parar l’edició del segí¼ent número de la revista. Havien d’entrevistar-se immediatament amb el camperol que havia examinat, desmembrat i analitzat aquesta posició durant anys.

Van viatjar a Geòrgia per conèixer el talentós escaquista però, en arribar els van comunicar que feia escassos dies que l’havien enterrat.

Aquí­ teniu la solució……

El peó de d no pot coronar per l’escac doble a f7, i si es mou el rei, les negres poden protegir la casella d8 i després coronar un dels dos peons negres. Així­, que s’han de prendre mesures molt més drí stiques.
1.Cf6+!! Rg7! única casella, ja que si 1…Rh8 2.d8=D+ i si 1…Rg6 2.Ah5+ Rf5 3.d8=D guanyant, ja que ara la casella f7 estí  defensada pel cavall. 2.Ch5+! Rg6 , ja que Rf7 bloqueia impedeix el doble del cavall. 3.Ac2+!!! (DIAGRAMA) ¡sacrificant el cavall!, 3…Rxh5 és obligada. 4.d8=D!!! ¡sacrificant ara la dama! 4…Cf7+ 5.Re6 Cxd8+ 6.Rf6! i, de cop i volta, el rei negre estí  atrapat! No té absolutament cap escapatòria i el pla de les blanques es veu ara clar: fer mat amb l’alfil per la diagonal d1-h5! Però la peregrinació que farí  l’alfil per salvar tots els obstacles que li van posant les peces negres és apoteòsic.


6… e2, única per impedir Ae1# 7.Ae4, amenaíçant mat una altra vegada amb Af3#, obligant a les negres a jugar 7…e1=C coronant un cavall, única jugada per a protegir el mat, ara les blanques semblen perdudes, però 8.Ad5!! és el comeníçament d’una perillosí­ssima maniobra de l’alfil, portant-lo a e2 a través de c4 per fer mat novament en la diagonal maleí¯da. 8…c2 9.Ac4 c1=C única jugada de les negres i quatre cavalls negres en aquesta impressionant posició. Les blanques juguen 10.Ab5 amenaíçant ara mat en la diagonal e8-h5. Això obliga a les negres a jugar 10…Cc7, protegint. Però després de 11.Aa4 !!!! (DIAGRAMA) , s’ha de veure com els quatre cavalls negres i l’alfil són incapaíços d’impedir que l’alfil blanc acabi fent mat al rei negre a d1.1–0

Sigui inventat, tret d’una partida real o el que sigui és, sens dubte, un dels remats més impressionants de la història dels escacs.
El més curiós de tot és que Tal estí  posat a tot arreu. Sembla mentida que amb tant d’embolic ningú li hagi demanat una explicació…

Deja un comentario