CAPABLANCA, catalí ?

CAPABLANCA, un cubí  d’origen catalí .

capablanca_en_color

José Raúl Capablanca i Graupera

(L’Havana, 19 de novembre de 1888Nova York, 8 de maríç de 1942). Va ser un jugador d’escacs cubí , campió del món d’escacs entre els anys 1921 i 1927 i, per molta gent, el millor jugador d’escacs de tota la història.

capablancasombreroybaston

Va aprendre a jugar als escacs als quatre anys, veient com jugava el seu pare amb els seus amics.

capablanca_con_su_padre

Va progressar rí pidament i als 13 anys va guanyar al millor jugador cubí  del moment, Juan Corzo. Va estudiar als EUA, on va jugar diversos tornejos, un dels quals va guanyar per davant del llavors Campió del Món Emanuel Lasker.

joseraulcapablanca-gran

L’any 1909 va disputar un torneig contra l’americí  Marshall, al que va derrotar espectacularment (+8-1=14). Grí cies a aquesta victòria fou admès en el torneig de Sant Sebastií  de 1911, que també guanyí .

capa1

Va continuar la seva carrera com a diplomí tic a l’ambaixada cubana de Sant Petersburg, ciutat on el 1914 va quedar segon en un torneig que va guanyar l’encara campió mundial Emanuel Lasker.

capablancafotofirmada1

La Primera Guerra Mundial li va limitar l’activitat escaquista, i només va jugar tornejos als Estats Units. L’any 1919 va desafiar novament a Lasker, al que ja havia desafiat l’any 1911 a un matx pel campionat mundial. Finalment, aquest matx es va celebrar a L’Havana l’any 1921 i, quan el resultat era favorable a Capablanca (+4-0=10), Lasker va abandonar, cedint el tí­tol al jugador cubí .

Va perdre el tí­tol davant d’Alexander Alekhine l’any 1927 i no va tenir oportunitat de recuperar-lo perquè el jugador rus es va negar sempre a jugar la revenja.

capablanca-foto

Va continuar jugant i guanyant nombrosos tornejos, com el de Nottingham de 1936, i representant Cuba als Jocs Olí­mpics dels Escacs.

A la darrera etapa de la seva vida donava classes d’escacs per emissores de rí dio nord-americanes.

Va morir als Estats Units el 1942.

comic-capablanca

Pel que fa a la seva procedència, estí  clar que va néixer a Cuba l’any 1888. Però si tenim en compte que el seu nom sencer era José Raúl Capablanca i Graupera, ens adonarem que, en realitat, Capablanca era catalí  a efectes biològics i jurí­dics. I ho expliquem: Capablanca va néixer l’any 1888, època en la que Cuba era una colònia espanyola i no existia Cuba com a estat. Per altra banda, el seu pare era comandant de l’exèrcit espanyol i la seva ascendència és «clarament» catalana, ja que la seva mare es deia Maria Graupera. Per tant, l’ascendència catalana és, en principi, més materna que no pas paterna, ja que el cognom Capablanca procedeix de Portugal i, en canvi, el de Graupera es situa a Mataró i a la comanca del Maresme. Tot i que el cognom es va estendre molt per gairebé tota Catalunya, s’ha d’aclarir que el cognom prové del de Grau i el de Pera, segons dades estadí­stiques de l’Herí ldica catalana. A més, estí  documentat que Capablanca va visitar en alguna ocasió als seus familiars catalans, tal i com assenyala un exemplar de la revista cubana “Jaque Mate”.

capablanca

Per tant, es pot afirmar sense cap mena de dubte que CAPABLANCA, un dels millors jugadors de la història dels escacs, va ser un cubí  d’origen catalí .

Deja un comentario