BOBBY FISCHER en el Memorial Capablanca

Com va ser posible que Bobby Fischer participés en el Memorial Capablanca de 1965?

Eren anys de bloqueig sobre Cuba. Per tant, cap nord-americí  tenia permès trepitjar sòl cubí , però Fischer havia rebut una invitació per a aquest torneig i estava disposat a participar en aquesta competició que s’organitzava a l’Havana.

foto-fischer-memorial-capablanca

Fidel Castro sabia que comptar amb Fischer en el torneig seria una gran publicitat per al seu paí­s, de manera que va intentar buscar una solució al problema. Per descomptat, Fischer va rebre la prohibició de viatjar a Cuba i va ser posat sota vigilí ncia, però el dirigent cubí  va proposar que Fischer jugués des dels Estats Units i transmetés les seves jugades per algun mitjí  de locució.

Fischer va acceptar i va jugar el torneig des de New York, en concret des del Club d’escacs de Manhatan. Fischer transmetia les jugades per teletip, sempre davant la presència d’un í rbitre, les quals eren rebudes a l’Havana i realitzades en el tauler per un altre í rbitre. Mentre les jugades eren transmeses, fet que trigava un cert temps, els rellotges restaven aturats, de manera que les partides de Fischer solien durar unes 7 hores, dues més que les dels seus contrincants. A la sala de joc hi assistien dií riament més 5000 persones, en el que va representar un rècord sense precedents. Finalment, el torneig va ser guanyat per Vassily Smyslov i Fischer va acabar en el 2n-4rt lloc, a només mig punt del vencedor.

Deja un comentario