Escacs en solitari

Escacs en solitari

En l’estudi dels escacs ens recolzem molt sovint amb programes informàtics i, sobretot, amb literatura d’escacs. Hi ha centenars d’autors i llibres d’escacs. Molts d’ells amb un estil diferenciador que ens pot ajudar a procedir a l’estudi dels escacs. L’entrenament dels escacs gairebé sempre és solitari i cada jugador utilitza les tècniques d’estudi amb les que se sent més còmode davant del tauler.

foto-escacs-en-solitari

Per això, fem referència a diverses tècniques d’estudi que consisteixen en mini-exàmens puntuables de les posicions que és van analitzant.

D’una banda, en múltiples revistes d’escacs i llibres l’autor, se’ns sol presentar una partida que l’autor va comentant, fins arribar a una jugada que sembla clau i, amb els seus comentaris, el lector ha d’analitzar la jugada que faria si es trobés en aquell moment jugant la partida. Hem d’intentar imaginar les condicions més semblants a una partida real d’escacs, de manera que s’inclou un temps per a pensar la jugada. Aleshores, l’autor puntua la jugada que hem d’endevinar segons la seva importància en la partida. Generalment, els llibres d’aquest estil d’entrenament, solen portar els comentaris de la jugada i les seves possibles variants. Quan acaba la partida, es fa un còmput de totes les puntuacions obtingudes en cada anàlisi i es realitza una valoració global. A aquesta tècnica s’hi podria afegir un pas que podria ser beneficiós per al jugador: intentar analitzar la variant o variants que refuten la nostra jugada i, a continuació analitzar la jugada que es va fer realment a la partida.

diversos-llibres-descacs

D’altra banda, també hi ha un llibre de Manuel López Michelón «Desenvolupa la intuïció en escacs» que explica un altre mètode d’escacs en solitari imprescindible:

foto-escacs-en-solitari-2

Fem una taula i en una columna posem les jugades blanques i en una altra les jugades del negre. Intentarem triar partides que tinguin molts comentaris perquè el nostre anàlisi següent sigui el més encertat possible. Valorarem les jugades del bàndol que volem estudiar. Puntuarem d’1 a 8 cada jugada, depenent de la seva importància en la partida. Un cop fet això i partint de la jugada anterior per la que volem començar, anirem analitzant i sumant els punts de les jugades que anem encertant. Alhora, podrem veure les variants analitzades i els diferents plans de la partida. Cada jugada que no respongui correctament, la valorarem negativament restant-li puntuació en funció del grau d’error de la jugada. Si la partida no estigués prou comentada, ens podríem ajudar de programes informàtics per ajudar a valorar les diferents variants.

Deja un comentario